Вечерна риалити програма: ИТН и „Възраждане“ блокираха трибуната на НС, осветлението в пленарната зала беше изгасено

Нова телевизия
share

Депутатите от ИТН и „Възраждане“ застанаха пред трибуната на Народното събрание и препречиха пътя до нея, предаде БТА. 

Преди това Павела Митова (ИТН) взе думата за процедура по начина на водене и посочи, че председателят на Народното събрание Рая Назарян е нарушила чл. 46 от парламентарния правилник във връзка с проверката на кворума. След това микрофонът ѝ беше изключен и Рая Назарян коментира, че няма ред в залата.

В 21:00 часа парламентът продължи заседанието, след като поредна проверка показа наличие на кворум.

След 4 опита: парламентът най-сетне събра кворум

Заради блокираната трибуна Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) започна да чете от мястото си доклада на ресорната комисия във връзка с актуализираната пътна карта за климатична неутралност, докато депутати се опитаха да изтръгнат кабелите на озвучителната система. Народни представители обясниха, че не искат повече да се провежда това пленарно заседание. 

До това положение се стигна след като парламентът с часове се бореше да събере кворум - от късния следобед до 9 часа вечерта. Бяха направени три неуспешни опита, като при последния с мъка се събраха 123 души – от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС на Делян Пеевски. Не се регистрираха "Възраждане", ИТН, БСП и всички независими, макар че много от тях присъстваха в пленарната зала. От "Възраждане" и ИТН поискаха на електронното табло в залата да се покаже кои групи се бяха регистрирали и реагираха с възгласи и ръкопляскания на резултата. Очевидно чрез бойкота искаха да демонстрират нагледно обичайната си теза – че сглобката между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС все още действа.

Последните наказаха опонентите си за бойкота – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Хамид Хамид от ДПС последователно поискаха от програмата на депутатите да отпаднат законопроекти на БСП и "Възраждане", които бяха предвидени за разглеждане днес.

Оказа се, че бойкотиращите партии са си подготвили писмена позиция, която изчете Искра Михайлова от "Възраждане" на микрофона на Тошко Йорданов. От думите й се разбра, че проблема е преди всичко в пътната карта. Това е ключов енергиен документ, определящ как във времето да бъдат окончателно спрени въглищните енергийни мощности и да се заменят с възобновяеми енергийни източници. "Възраждане" в частност изключително яростно брани въглищните мини и тецовете.

Председателски съвет и 10 минути почивка обяви председателстващият заседанието на парламента Росица Кирова.

След свикания председателски съвет Росица Кирова, председателстваща заседанието, направи проверка на кворума. При нея се регистрираха деветима народни представители, след което Кирова обяви, че закрива заседанието и удари парламентарния звънец. През цялото време микрофонът на трибуната не работеше. 

Краят на заседанието беше посрещнат с аплодисменти от народните представители, които все още бяха блокирали парламентарната трибуна, и от миньорите, които следяха пленарното заседание.  

След края на заседанието осветлението в пленарната зала беше изгасено. Вътре останаха депутати, които светят с фенерчета от телефоните си и пеят националния химн на Република България. 

В полунощ започва предизборната кампания, когато парламентът по правило не трябва да работи и може да провежда само извънредни заседания. 

Лена Бориславова от ПП-ДБ написа за случилото си във Фейсбук: "Тошковци … Копейковци … цветът на нацията?! Предстои ни приемане на картата за климатична неутралност, от която зависят всички средства по RePower EU (500 млн лв), която е и едно от условията за 10-те млрд. по ПВУ. След това имаме и точката за ветото за Закона за адвокатурата, от която зависи осигуряването на справедливост и защита на интересите на всички страни в съдебния процес и на адвокатурата. Това не е нормално поведение на народни представители."

Водещи новини

Още новини