Политологът Георги Киряков: Най-вероятно ще има избори до дупка

Novini.bg/Canva
share

Ако отново имаме фрагментиран парламент, вероятността да не се стигне до съставяне на правителство е много голяма. Най-вероятно ще има избори до дупка.

Това обясни пред БНР политологът Георги Киряков. "С най-голяма вероятност на случване е сценарият да се върви към осми предсрочни избори". Търсенето на служебен премиер той определи като "предизвестено лесна задача. Бяха отстранени една немалка част от възможните кандидати от т.нар. "домова книга". Пак изборът се свежда до един човек, който ясно заяви, че е готов да поеме тази отговорност". 

Киряков посочи, че не разбира сарказма на "Има такъв народ" в ситуацията. "Те действат със сарказъм и с много безотговорност, откакто имат парламентарно представителство. Понеже не могат да намерят верния път към избирателите, партиите предпочитат неверния – обвинение към някого за провала на поредните опити да се състави редовно правителство. Това не е в интерес на обществото. Избирателите просто решават да се отдръпнат от изборите", добави политологът. 

Политологът Георги Киряков за отлива на избиратели: Българските политици трябва да си изтъркат подметките от ходене от врата на врата

През президентските аватари се вижда желание да се промени баланса на властите в държавата, заяви Киряков. "Има и дневен ред, който се опитва да наложи Радев. Той е свързан с концентрация на власт в президентството. Но не само президентството, а и МС трябва да мислят дългосрочно за това какви промени са нужни на страната, така че да няма такива политически катаклизми, каквито наблюдаваме през последните три години". 

Сега се получава една конституционна каша, в която Конституционният съд също не е арбитър, обясни политологът. "Защото действа според политическата и партийната конюнктура, а не според собствения си дневен ред".

Киряков коментира и ситуацията в ДПС. "Марката "ДПС" не остава при Пеевски, защото това трябва да се реши през съда. Там нищо не може да бъде направено без подписа на единия от двамата съпредседатели. Няма да могат да регистрират листи с името ДПС. Има обаче достатъчно регистрации на партии, които са действащи. Освобождава се едно поле за електорална експанзия на някоя от партиите сред електората на Движението", посочи още той.

Политологът прогнозира, че "вероятно ще се върви към тотален разпад на тази автентична българска левица – БСП". Той дори смята, че е възможно нито една от левите формации да не влезе в следващия парламент.

"От социологическите проучвания разбирам, че "Продължаваме промяната - Демократична България" все пак успяват да възвърнат някаква минимална част от изгубените през последната година гласове. Христо Иванов обаче продължава с изявите си да отваря възможности за някакви неприемливи за електората им коалиционни конфигурации, като тази с ДПС на Доган. Това поражда съмнения у гласоподавателите", обясни Киряков. 

ГЕРБ също не са в много добро положение, смята политологът. "Това сдвояване между Борисов и Пеевски вреди на имиджа на партията. За момента ги спасява контролът върху служебния кабинет", завърши Киряков. 

Водещи новини

Още новини