ГЕРБ-СДС сезира Прокуратурата за злоупотреба с обществени поръчки от кмета на район “Изгрев”

ГЕРБ
share

Смущаващи са три становища във връзка с доклада за финансирането на детски градини в столичния район "Изгрев". Призоваваме незабавно да се задейства вътрешният контрол на Столична община в район "Изгрев" и да направи проверка. Призоваваме АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция) и Сметната палата да проверят какво се случва. Как с такава лекота се разходват средства, след като има три становища, в които се казва, че това е недопустимо?!

Това каза на брифинг пред медиите председателят на Комисията по обществен ред и сигурност Ваня Тагарева по повод скандалния доклад на кмета на "Спаси София" д-р Делян Георгиев за осигуряване на финансиране за оборудване и обзавеждане на нови детски градини в район"Изгрев".

Тагарева допълни, че преди дни е излязло и становище на зам.-кмета по финанси Иван Василев, в което той казва, че има значително завишение на ценовите предложения и на количествата, като обръща внимание на общинските съветници да ги прецизират. Другото становище е на зам.-кмета по култура в Столична община Яна Генова, в което тя казва, че за поисканата от кмета на район "Изгрев" сума от 1,8 млн. лв. следва да се представи нова количествено-стойностна сметка с цел оптимизиране на разходите. Изисква се да бъде внесена нова такава, но това не е направено.

ГЕРБ в СОС: Зам-кметът Василев дължи обяснение защо променя позицията си за сливането на две общински болници

"Кметът на Изгрев от “Спаси София” Делян Георгиев твърди, че не е имал време да представи нова количествено-стойностна сметка, но е имал време на 20 юни да сключи четири договора за доставка на мебели, битова техника, компютърна техника и спално бельо. Договорът за спално бельо е
с прогнозна стойност 100 хил. лв. - единичен спален комплект би трябвало да струва 130 лв., което е необяснимо завишение на цената", посочи общинският съветник от ГЕРБ.

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС Мирослав Боршош подчерта, че е недопустимо да се отпускат няколко хиляди лева за легло и стотици за спално бельо. "Вчера бе гласувана най-скъпата детска градина в историята на София", категоричен бе председателят на Комисията по култура Мирослав Боршош.

По думите му, кметът  е имал достатъчно сигнали, за да спре обществената поръчка, но не го е направил: Получил е достатъчно сигнали, за да спре обществената поръчка и да изпрати нова количествена сметка, но не го е направил. Присъстваме на първия голям сблъсък между Васил Терзиев и "Спаси София". Това, което не е направила администрацията на Терзиев, е да спре действията на районния кмет от квотата на Борис Бонев", посочи още Боршош.

Водещи новини

Още новини