Изходът от политическата криза: партия на надеждата и още три сценария

Bing Image Creator
share

Политиците не могат да съставят редовен и работещ кабинет, защото политиката е много повече от математика, иска се виртуозност и развито мислене. Липсата на стратегическо мислене, атрактивността на лесни и краткосрочни цели, неспособността да се предвиждат няколко стъпки напред е илюстрация на причината в която се намираме в момента. ГЕРБ предизвика избори, спечели ги категорично и с тази победа не може да направи нищо и се върви към нови избори. Това каза в интервю за "Фокус" професорът по политически научи Анна Кръстева.

Според нея политиката е конфронтационна сфера. У нас има тотално объркване кой е основният противник. ГЕРБ мобилизира цялата си машина и я насочва ежечасно срещу “Продължаваме промяната": "Главен противник е коалиционният ти партньор или представител на политическото пространство, в което си. Това обърква избирателите и не прави услуга на елитите, защото битките са ожесточени и унижават противникът ти и прави коалициите проблематични".

По думите ѝ 50-ото Народно събрание беше заченато като мъртво родено: "Защото нямаше логическа причина, нямаше ясен политически стимулиращ хоризонт към който да се върви. И не случайно в тази ненормална ситуация се случи пълната експлозия на ДПС - гореща война на лидери. В процес на пропиляване са всички шансове за съставяне на правителство. Решението на ПП-ДБ да излезе в опозиция е логично решение спрямо вота на избирателите и отношението на отхвърляне от предишните им партньори. Много трудно е без тях да се състави правителство. А ДПС, което изглеждаше монолитно и влязло в управлението се взриви", обясни Анна Кръстева.

Тя обърна внимание, че кризата в ДПС е драматична и ярка, а самата партия е изключително сериозна в политическата система. "Но добрите новини от тази криза са урок за всички, че само пари в политиката не стигат. 

Проф. Кръстева коментира ситуацията от днес, че кабинетът на Доган е изтърбушен, информацията на партията я няма. Сградата на ДПС е облепена с плакати "ДПС" и "ДПС без Пеевски": "Това е състояние на гореща политическа война и ярка политическа кампания, защото главната интрига е кое ДПС ще отиде на изборите? Пеевски в момента владее парламентарната група на ДПС, но все по-малко владее структурите. За една власт територията е много важна. От политическа гледна точка е ясно, че става въпрос за превземане на една крепост след друга. Колективните органи и мнозинството от парламентарната група не са в лагера на Пеевски, сега се превзема, отвоюва самата централа, територията. Тази битка до изборите ще фокусира нашето внимание. Олигархичните и авторитарни тенденции не са от вчера в Движението, но видяхме, че са копие, забито в сърцето на една ключова, системна партия у нас", допълни Анна Кръстева.

Делян Пеевски: Новото начало е факт
Тя обърна внимание, че основен противник на Пеевски е президентът Радев, което по думите й е част от стратегията на Пеевски: "Важно е кого си избираш за противник, Пеевски да се представи като толкова важен, че да бъде в едноличен дуел с държавния глава, собственото му издигане. Втората му цел е да не се върви към друг открит, горещ, наженен, персонален, публичен конфликт с Ахмед Доган. В политическия език, често това, което е скрито е по-важно от това, което е видно. Пеевски използва президента, за да не бъде противник на Доган".

Има ли изход от политическата криза?

Даниел Стефанов, политолог: Проблем е, че половината от партиите нямат действащи лидери

Вярваме като граждани, че има изход в четири сценария. Първият сценарий е партия на надеждата и това е виртуозността на политиката.

Втори сценарий е политико-технически, т. нар. гръцки модел. Става въпрос за Избирателния закон, който дава бонус на победилия.

На трето място - нападайте тези, с които сте на противоположна страна на политическата сцена, а не тези, с които декларирате, че имате общи ценности.

На четвърто място да не се поставят свръхзадачи, каквато беше конституционната реформа. Тя беше свръх задача, на която не й беше времето, а може да се каже и мястото й не е било. В кризисна политическа ситуация експертно правителство върши работа, то е временно решение и би дало възможност политиците у нас да минат една политическа психотерапия, да си смалят егото. Да ги доведе до смирение, в правителство, където са експерти-министри. И съвсем конкретни задачи - еврото тази година, Шенген.

Профосерът по политически науки препоръча на политиците да се вземат в ръце, с малко зрялост, мъдрост и отговорност. "И да започнат да работят за нас, а не за себе си".

Водещи новини

Още новини