Даниел Стефанов, политолог: Проблем е, че половината от партиите нямат действащи лидери

  • 08 юли 2024 19:06

  • 543
  • 2
Даниел Стефанов, политолог: Проблем е, че половината от партиите нямат действащи лидери
© БНТ

Имаме политическа криза, криза на политическите елити и лидерска криза. Има липса на национално лидерство. Всички се занимават със собственото си политическо оцеляване. Има липса на диалог, преговори на база изборни резултати и цели. Това коментира доц. Борислав Цеков в предаването "Още от деня" по БНТ. 

По думите му има нужда от съживяване на диалога в парламента. "Ние 4-5 години чуваме едно и също "с тези никога, с онези никога". Питам се "за какво ги избираме". Ние сме на каскада от избори - никоя партия няма чувствително мнозинство и има раздробяване на парламента", каза още той. 

За мен изходът е засилващ се обществен натиск към партиите да започнат да говорят, добави още доц. Цеков.

Станислав Анастасов назова деребеите в ДПС и обяви: Новото начало е факт и връщане назад няма!

Проблем е състоянието на политическите партии, те са капсулирани. Нямат механизми за издигане на кандидати. Това създава проблеми, смята Даниел Стефанов, политолог и експертът по изборни системи. 

Половината от партиите нямат председатели, нямат действащи лидери. Ако отиде ДПС не се знае кой ще вземе мандат. ДБ няма лидер, БСП практически няма лидер. Партийният живот е странен, допълни още той.

Нашата система започва да създава проблем - прекалено много партии, които поради липсата на коалиционна култура не може да създава мнозинства. Трябва да решим каква избирателна система ни трябва, така че да стабилизира политическата система, посочи Даниел Стефанов. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
543 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.07.08 | 20:30

2
Червен говнояд. В демократичните страни партиите нямат еднолично ръководство. Но теб си те влече към родните блата на руснята. Там все силна ръка ги води и още cepaт в дупка на двора.

2024.07.08 | 19:56

1
Това и най-простите го разбраха за разлика от примитивните и щедро платените евроатлантически агитатори (блогери, журналисти и академични „звезди“) каканижещи по големите български национални медии само за „полезните идиоти“, които са постоянен брой и вече не се „размножават“ ментално. Но все още са неприлично и срамно много за нас българите. Това е причината у нас най-шумните политици-евроатлантици, които пищят и крещят по всички национални медии, да губят електорална тежест. Това особено ясно ще си проличи на предсрочните избори през есента.

Добави коментар

Водещи новини