Доц. Иванов: Пеевски има мнозинство в ПГ на ДПС, но Доган има предимство на ниво обикновени поддръжници

Булфото / Novini.bg
share

Вероятно конфликтът между Ахмед Доган и Делян Пеевски ще бъде много тежък и жесток. Единият ще трябва да напусне сцената след време. Така експертът по етнически въпроси доц. Михаил Иванов коментира по Дарик напрежението между почетния председател на ДПС и съпредседателя на партията, стигнало върхова точка в последните дни и разделило на две ДПС.

„Конфликт между Доган и Пеевски има. От началото действията на Пеевски бяха едностранни. Той действаше, той чистеше. Той направи така, че Филиз Хюсменова да си подаде оставка. Може би да попитаме дали Филиз Хюсменова е деребей. Той отстрани Рамадан Аталай. Той отстрани Айсел Руфат. Той отстрани Джейхан Ибрямов. Джейхан Ибрямов за деребей ли го смятаме? Т.е. той действаше, Доган мълчеше. Изведнъж Доган натисна педалите и каза: „Гласуваме против правителството, защото няма предварително преговори“, припомни доц. Иванов.

Ярката разделителна линия в Движението се видя именно при гласуването на проектокабинета с мандата на ГЕРБ-СДС, когато 14 от депутатите се съобразиха с призива на Доган и не подкрепиха проектоправителството, но други 30 гласуваха „за“ в синхрон с искането на Пеевски. След това неколцина се отказаха от своята подкрепа, заявявайки, че системата за гласуване е отчела погрешно волята им при гласуването. Един от гласувалите против проектокабинета „Желязков“ бе другият съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров.

В отговор в събота в сараите на Доган в Росенец бяха поканени именно тези народни представители. Покана за Пеевски нямаше. А той от своя страна излезе с изявление, в което заяви, че няма конфликт с Доган, а с дерибеите в ДПС.

Доц. Иванов обяви пред Дарик, че в парламентарната група Пеевски има мнозинство. И че към тези депутати трябва да се прибавят приближените му в областните управители, в Централното оперативно бюро, в Централния съвет.

“Но въпросът е, и това  е силата на Доган, че активните симпатизанти на ДПС са много повече от тези номенклатурни органи. На ниво общини, обикновени поддръжници на ДПС, Доган вероятно има предимство и това е силата му”, каза доц. Иванов.

Според него Пеевски е насочил прекалено много партията към бизнеса и е пренебрегнал „колективното тяло“ на ДПС, взимайки еднолични решения като „началник“, както го и наричали в средите на Движението.

„Силата на Пеевски са парите, защото той намира пари и особено по време на избори и в платения апарат - тези, които са на заплата в ДПС“, коментира още експертът, като подчерта, че в джоба си Пеевски държи и трети коз – силните му връзки със службите за сигурност и съдебната власт.

„Много е важно, че активните привърженици на ДПС имат чувството, че са общност. Всъщност онова, срещу което сега Пеевски се изправя, е тази общност. Още от самото начало, и тук Доган наистина не посегна, ДПС беше общност и през всички тези години това му е силата, на това той дължи присъствието си в парламента. Когато тези членове на общества почувстват, че над главата им има един едноличен началник, тогава той се откъсва от тях и няма база. Той може наистина да има пари и да държи апарата, но това не му е достатъчно. В по-далечна перспектива мисля, че Пеевски, че няма да успее. Той не се ползва с международен авторитет и това, че е в списъка „Магнитски“, ще му тежи“, прогнозира доц. Иванов.

Генов, журналист: От ДПС се опитват да ни убедят, че конфликт няма

Той заяви и че вероятно очакваната позиция на Доган, почетният председател на ДПС, ще е да се възстанови животът на колективните органи, независимо че са в голяма степен в ръцете на Пеевски.

„Централното оперативно бюро не се е събирало от януари, а преди се събираше всяка седмица. Централният съвет също не се е събирал. Централата им е затворена за ремонт. Елементарно изискване е, когато единият председател прави нещо, да се обади на другия председател и той да го направи. Първата стъпка е ДПС да се върне към нормалността. И втората стъпка е да се потърси силата на общността“, заяви доц. Иванов.

Водещи новини

Още новини