Михаил Миков вижда големи шансове за подкрепа на кабинета на ГЕРБ

Булфото
share

Големи са шансовете да бъде подкрепен кабинетът на ГЕРБ. Това мнение изрази пред БНР бившият председател на парламента и бивш член на БСП Михаил Миков.

Той отбеляза, че въпреки сериозната фрагментация в парламента има преобладаващо дясно представителство. Най-нормалното било то да излъчи свое правителство въпреки "срамежливостта от общението между отделните политически партии и коалиции, представени в НС".

Миков смята, че никоя от политическите сили - дори тези, които най-категорично казват, че са опозиция - нито е готова, нито иска да участва на този етап в нови предсрочни избори.

Според него такова мнозинство може да поеме актив отвсякъде.

"Гръбнакът на едно управляващо мнозинство е 114. Това е сборът от гласовете на ДПС и ГЕРБ-СДС. Този гръбнак винаги може да бъде укрепен по един или друг начин - или чрез някоя от малките парламентарни групи, или чрез независими народни представители", коментира Миков.

Делян Добрев: Кабинетът "Росен Желязков" може да се окаже камикадзе

Той бе категоричен, че не може мнозинството в парламента да бъде опозицията - мнозинството винаги трябвало да е управляващо.

По негови думи големият въпрос е за формирането на мнозинство върху някаква политика.

"Мисля, че ГЕРБ твърде технологично поставя нещата - по отношение на бюджета не се коментира каква политика ще се прокарва. А политиката, която ще се прокарва чрез бюджета, трябва да бъде договорена между тези, които подкрепят едно евентуално правителство", отбеляза Миков.

Относно състоянието на БСП бившият ѝ член заяви, че партията има да решава много вътрешни проблеми. Според него процесът по конфигуриране на ново ръководство ще протича поне няколко месеца. Той е на мнение, че се губи излишно време в този процес.

 

Водещи новини

Още новини