Водещите новини! Росен Желязков върна изпълнен мандата на ГЕРБ. Кой няма да подкрепи кабинета? Никанор подаде заявление за напускане на БПЦ (и още…)

  • 01 юли 2024 13:41

  • 1939
  • 5
Водещите новини! Росен Желязков върна изпълнен мандата на ГЕРБ. Кой няма да подкрепи кабинета? Никанор подаде заявление за напускане на БПЦ (и още…)
© Булфото (архив)/БНТ/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 1 юли   

 

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на кабинет.

Папката получи кандидатът за премиер на най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ - СДС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че ПП ГЕРБ - СДС предлага Росен Желязков за премиер.

ГЕРБ-СДС предложи Росен Желязков за премиер. Той върна изпълнен мандата

***


Няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае Пеевски, защото следващите реформи, нужни на България, са невъзможни с тях. Това написа във Фейсбук съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Цялата сила на Пеевски идва от три места: алчност и страх на калинките в институциите; Борисов е дал партията си под наем заради собственото си спокойствие; ниската избирателна активност, иначе депутатите му могат да паднат наполовина още на следващите избори ако вдигнем броя на гласуващите.

Кирил Петков: Няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае Пеевски

***


Борисов: Ако правителството не събере мнозинство, ние ще излезем от него

***


Игуменът на Църногорския манастир Архимандрит Никанор отиде в катедралния храм "Александър Невски", за да връчи лично на новия патрирах Даниил своето писмо за напускане на Българската православна църква.

„С него от дълго време имаме различни позиции по отношение на мястото на БПЦ в семейството на православната, по отношение на Вартоломей и руската агресия. След като беше избран, мисля, че е достойно да напусна. Нося писмото заедно с подарък - бяло було, с което да му кажа „Ваше Светейшество, давам си оставката", коментира архимандрит Никанор.

Архимандрит Никанор подаде заявление за напускане на БПЦ

***


Не съм съгласен с някакви негови интерпретации по отношение на православието и на нравствената му оценка на случващото се в Украйна.

Защо архимандрит Никанор иска да напусне БПЦ след избора на патриарх Даниил?

***


Патриархът върна оставката на архимандрит Никанор, покани го на разговор

***


Профилът в "X" (Туитър) на идеолога на партия "Величие" Ивелин Михайлов е бил хакнат. 

В социалната мрежа Ивелин Михайлов от "Величие" призова депутатите от партията да подкрепят проектокабинета "Желязков".

Novini.bg потърси за коментар Ивелин Михайлов. Той потвърди, че профилът му в Туитър е пробит и не е писал подобни неща. Михайлов подчерта, че неговата позиция е точно противоположна и няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ.

Ивелин Михайлов пред Novini.bg за подкрепата на кабинета "Желязков": Профилът ми е "пробит"

***


Медиите в Гърция публикуват обширни материали по повод обявената от САЩ награда от 5 милиона долара за откриването на българката Ружа Игнатова, издирвана за участие в една от най-мащабните схеми за измами в света.

Гръцки медии: Ружа Игнатова се издирва в Атина

***


Крайнодясната партия "Национален сбор" може да се надява на относително, а дори и на абсолютно мнозинство. "Това е неуспешен залог", обобщава Аделаид Зюлфикарпасик, генерална директорка на института за социологически проучвания Бе Ве А.

Изборите във Франция: неуспешният залог на Еманюел Макрон

***


Кремъл заяви днес, че резултатът от първия тур на парламентарните избори във Франция вчера потвърждава тенденциите, които вече се наблюдават в различни европейски държави, предаде Ройтерс.

Кремъл: Резултатите от първия тур на изборите във Франция са в съответствие с общоевропейските тенденции

***


Северна Корея изстреля две неидентифицирани балистични ракети, съобщиха днес южнокорейските въоръжени сили, цитирани от Йонхап.

Ракетите са изстреляни от провинция Южен Хвангха. Едната ракета е прелетяла около 600 км, а втората - около 120 км.

Изстрелването бе извършено, след като Северна Корея предупреди за ответни мерки срещу съвместното военно учение, провеждано от Южна Корея, Съединените щати и Япония, пише БТА.

Северна Корея изстреля две балистични ракети

***


Унгария поема от днес шестмесечното председателство на Съвета на ЕС с мотото "Да направим Европа отново велика". Страната си поставя седем водещи задачи, сред които са укрепването на европейската отбранителна политика, продължаването на процеса на разширяване на ЕС, противодействие на незаконната миграция, преговори по европейските политики на сближаване и земеделие.

Унгария поема от днес председателството на Съвета на ЕС

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
1939 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.07.01 | 14:31

2
Слава богу! С избора на новия патриарх, православието ни тържествува победата над тъмните сили! Време е, в едно с президента, патриарха и народа ни, да изведем България от блатото и поемем напред, рамо до рамо с братушките!
Киро

2024.07.01 | 16:44

5
И заедно с братушките да отидем и убиваме Украинци, нали бе другарЮ от лудницата?
Nazi SS

2024.07.01 | 16:27

4
Духам само на люляка истински. Обичам го. Това че, циганите от Ловешкия затвор ми пълнят анала със сперма, няма никакво значение.
Ukraina55

2024.07.01 | 16:27

3
Духам само на люляка истински. Обичам го. Това че, циганите от Ловешкия затвор ми пълнят анала със сперма, няма никакво значение.

2024.07.01 | 14:12

1
БОРИСОВ. НАЗНАЧИ. ЦЯЛАТА БАНДА. ОБИРДЖИИ. В. НОВОТО. ПРАВИТЕЛСТВО. ПОДКРЕПЯТ. ЛИ. ГИ. ЖАЛНА. НИ. МАЙКА.

Добави коментар

Водещи новини