Стефан Янев: Президентът трябва да постъпи държавнически, ако се стигне до третия мандат

БТВ
share

Имах притеснение, че може да има отцепници от парламентарната ми група. Политическият живот е свързан с идея и цел, но когато дойдат хората с парите всичко е възможно. Това каза в предаването "120 минути" по БТВ Стефан Янев, председател на партия "Български възход". бивш служебен премиер и бивш министър на отбраната.

Очевидно не сме излезли от политическата криза. Когато две трети от избирателите не отидат до урните, това е сигнал, че политическото е на края на пътя си. Говоря за начина, манталитета, лепенето на етикети, за шоуто вместо автентичен разговор за бъдещето на страната, допълни той.

Политическата криза ще бъде решена, когато това поколение политици отиде в логиката на политическия разговор и диалог. Измъкването не е лесно. Видяхме на тези избори. Въпреки че имаше ниска избирателна активност, имаше друг феномен – липсващи гласове в секции. Като партия получихме над 100 жалби от хора, чиито глас не е отчетен, обясни Стефан Янев.

Очаквам всякакви опити за диалог и търсене на изход от ситуацията. Никой няма интерес от нови предсрочни избори. Отказът на избирателите да идат до урните може да е във възходящ тренд. Влизайки в парламента с още по-ниска легитимност, какво основание ще имат диалог и математика, коментира председателят на "Български възход".

Мехмед Дикме: Ако ГЕРБ и ДПС направят "коалиция на софрата", народът ще ги изгони с камъни

Според него президентът трябва да постъпи държавнически, ако се стигне до връчване на третия мандат. Това трябва да е партия, която най-малкото трябва да се опита да състави правителство. Има изявления от партии, които казват да им се даде мандата. Други се държат резервирано. Трети казват, че ще направят самостоятелно правителство, което няма как да сработи. Трябват нови теми и нов тон на разговор, подчерта Стефан Янев.

Политическата игра създава впечатление на безнадеждност. Това е най-отблъскващото за всички българи. Ако ние като държава и поколение не можем да кажем какво бъдеще искаме за нашите деца, за нас самите в следващите години, тогава защо се занимаваме с политика? Това е въпросът, който трябва да бъде решен от поколението, което претендира, че може да решава въпроси, каза още той.

От темповете на бързите смени едва ли политиците имат време да чуят администрацията. Основният проблем на партиите е, че има пропаст с избирателите. Въпросът е какво може да свърши една коалиция, посочи лидерът на "Български възход".

Водещи новини

Още новини