С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН: Рая Назарян е новият председател на Народното събрание

Булфото
share

Рая Назарян е председател на 50-ия парламент. Тя получи подкрепата на 131 народни представители на ГЕРБ - СДС, ДПС и "Има такъв народ". 

Кандидатурата на Назарян беше одобрена със 131 гласа "за", 66 - "против" и 39 - "въздържали се". Виктория Василева получи 13 гласа "за", 105 "против", 105 "въздържали се". За кандидата на "Възраждане" Петър Петров 54 депутати гласуваха "за", 111 "против", 71 "въздържали се". Силви Кирилов получи 17 "за". 

Зам.-председатели на парламента са: Росица Кирова от ГЕРБ - СДС, Йордан Цонев от ДПС, ген. Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната - Демократична България", Цончо Ганев от "Възраждане", Драгомир Стойнев от БСП, Андрей Чорбанов от ИТН и Виктория Василева от "Величие", 

В началото на заседанието Силви Кирилов предложи процедурата и приемането на правила за избор на председател да бъдат гласувани отново. Хамид Хамид от ДПС му отговори: "Няма вече проект с правила. Той е решение. Това са приети правила, няма как повторно да гласуваме приети правила. Трябва да продължим процедурата с нови предложения за председател на НС. 

Той се обърна към председателстващия заседанието Кирилов: "Вие можете да откриете само заседанието. Не можете да предлагате дневен ред. Не можете да предлагате нови правила, нови процедури. Този проект е вече приет, няма нужда да бъде приеман два пъти". Кирилов му отговори, че "нищо не пречи процедурата да тръгне от начало".  

След 30 секунди работа, депутатите излязаха в половинчасова почивка. 

След почивката Силви Кирилов заяви: Има приети процедурни правила да се пристъпи към ново представяне на кандидатурите, след това разисквания по тях. След закриване на разискванията ще се проведат гласувания по реда на правилата. Ако отново изборът е неуспешен ще обявя прекъсване на заседанието.

Втори опит за избор на председател на 50-ото НС

От ГЕРБ – СДС поискаха един час почивка за нови консултации. "След като влезем да имаме конкретно решение за гласуване", каза Александър Ненков. Силви Кирилов обяви 25 минути почивка. 

След втората почивка започнаха номинациите за председател на 50-ия парламент. ГЕРБ - СДС потвърди кандидатурата на Рая Назарян. "Възраждане" отново издигна Петър Петров. От "Има такъв народ" предложиха Силви Кирилов, а партия "Величие" - Виктория Василева. 

Водещи новини

Още новини