Проф. Герджиков: Водещата сила трябва да предложи председател на НС и той да бъде избран

  • 19 юни 2024 13:49

  • 754
  • 3
Проф. Герджиков: Водещата сила трябва да предложи председател на НС и той да бъде избран
© Булфото

"Традициите в една парламентарна република повеляват водещата политическа сила да предложи председател на парламента и той да бъде избран. Те обаче бяха нарушени. Изисква се повече политическа мъдрост, другото е инфантилизъм". Така проф. Огнян ГерджиковОгнян Герджиков Огнян Стефанов Герджиков е български юрист и политик, служебен премиер, председател на 39-то, бивш председател на НС и бивш служебен премиер, коментира неуспешния опит за избор на Рая Назарян. 

"Причината не е в личните ѝ качества. Който и да беше предложен от ГЕРБ, дори Иисус Христос, пак нямаше да бъде избран. Такава е конфигурацията в парламента. Очаквах, че ще има провал при избора, но това не говори добре за нашата политическа класа. Ако мислят за България, тези въпроси трябва да се решават рутинно", посочи Герджиков. 

ГЕРБ вече започна и преговори за съставяне на правителство. На поканата им обаче се отзоваха само две партии – ДПС и ИТН. 

"Не изключвам наесен пак да сме на избори", каза още той. 

Има нужда от нещо по-различно, посочи проф. Герджиков и обясни, че визира създаването на президенска партия. "От известно време се говори за очакванията да бъде създадена  и да съживи нашия политически живот", допълни бившият служебен премиер. 

Депутатите не успяха да изберат председател на НС, отложиха го за утре

Той коментира вероятността ИТН да вземе решение за участие в съвместно управление с ГЕРБ и ДПС. "Ако проявят политически разум. Притеснявам се обаче, че животът на това управление ще е кратък", заяви той. 

Проф. Герджиков обясни, че  "ДПС е най-сериозната и стабилна политическа партия в България". 

Смятам, че президентът има натрупан политически опит и ще направи небоходимото - да даде максимална възможност на партиите да намерят общ език. Ролята му няма да е никак малка. През годините той доказа, че действа адекватно, посочи още той.

Ще ми се да има правителство, но не съм убеден, прогнозира бившият председател на НС. "Ако не се стигне до никакво решение, това ще бъде истинка политическа катастрофа". 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
754 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.06.19 | 16:58

3
Я, защо не се сети за това и при избора на прецедател на общинския съвет в София? Тогава нямаше нужда да го избират, щото не е от вашите и ще ви се разсмърят бакиите около кметицата?
Анонимен

2024.06.19 | 15:33

2
Искат послушко

2024.06.19 | 14:38

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини