Калоян Паргов: БСП отблъсква много хора с потенциал, лидерът трябва да е пръв сред равни

Bulphoto (архив)
share

"Аз наблюдавам този разговор и този дебат в последните няколко години, в който БСП непрекъснато търпи поредния си спад. Като че ли се беше установило на едно плато около 200-230 хиляди гласа, но тази ниска избирателна активност показа, че можем да илюзираме още. Слушам и привържениците около нея, които използват една друга теза, че при всички има спад, изключвайки ДПС и ИТН и че това е нещо нормално и не е толкова трагично. Голямата трагедия е, че БСП е около 80 хил. члена, което означава, че предвид резултата, сме съгласували по двама от едно такова семейство", заяви председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) Калоян Паргов в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи често през годините, при такива спадове на БСП, е била обвинявана вътрешната опозиция. Той нарече тази "мантра" защитна теза, която не съвпада с реалността.

"Истината е, че лидерът на БСП трябва да е пръв сред равни. Той не трябва да бъде едноличен. Това нещо важи за други партии, но не и за БСП. Този спад се дължи и на отблъскването на много хора с потенциал от БСП, тъй като, ако направим преглед и на партийните организации, виждаме, че те все повече оредяват", отбеляза Паргов пред Bulgaria ON AIR.

Корнелия Нинова подаде оставка

Гостът посочи, че причините за резултатите на БСП са много, като една от тях е в лидера.

"Когато има оставка, тя трябва да е писмена и да е входирана с входящ номер в деловодството. Аз не съм виждал такава оставка и искам да я видя. Съгласно устава в момента, трябва да изберем заместващ председател на партията измежду заместниците. След това той трябва да бъде овластен в партията с достатъчен инструментариум на управляващ, тоест да не бъде един фигурант и старият да управлява зад гърба му", категоричен бе председателят на СИНПИ.

Водещи новини

Още новини