Рибарски за споразумението с "Боташ": Това е един 13-годишен договор, от който се вижда, че България губи

Булфото (архив)
share

"Булгаргаз" носи отговорност за неизгодния договор с "Боташ".

Това обясни в предаването "Говори сега" по БНТ депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Радослав Рибарски, който коментира темата за споразумението с "Боташ".

"Това е един 13-годишен договор, от който се вижда, че България губи. Тя не използва капацитетите, които са договорени. Договорени са изключително големи капацитети, повече от физически възможното, което можем да разтоварим в турски води. Предоговарянията започнаха и министър Румен Радев започна разговори за предоговаряне с турската страна. Основата е, че този договор е изключително изгоден за турската страна. От почти 1, 8 млрд. куб. м, от които фактически можем да доставим около 1,3 млрд. 2023 г. се вижда, че доставяме кораб и половина. А 1,3 млрд. се равняват на около 14 кораба", каза Радослав Рибарски. 

Рибарски разкри колко хиляди губи България всеки ден

Депутатът подчерта, че "Булгаргаз" има оперативна самостоятелност. "В енергийна комисия сме изслушвали Деница Златева, аз лично съм я питал кога възнамеряват да обяват търгове, защото втечненият газ се търгува по дългосрочни договори. Тогава отговорът беше, че те планират няколко търга на тримесечие, шестмесечие и в началото на 2023 г. те планираха да обявят 10-годишен търг за доставка на втечнен газ. Това не се случва. "Булгаргаз" и Деница Златева трябва да обяснят", каза още Рибарски.

Водещи новини

Още новини