БСП дава доклада за "Боташ" и на българската, и на европейската прокуратура

  • 19 април 2024 11:37

  • 885
  • 3
БСП дава доклада за "Боташ" и на българската, и на европейската прокуратура
© Novini.bg

На кръгла маса в парламента от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е предоставиха на журналистите документите по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ", сключен от служебното правителство на Гълъб Донев в началото на 2023 г., предаде репортер на Novini.bg.

От първия ден на този парламент твърдим, че това е един от най-корупционните договори, подписани по време на служебното правителство на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. В резултат на този корупционен договор българският народ плаща всеки ден по 500 000 долара, приблизително 1 млн. лева, без да получава нищо срещу това. Това са загубени пари, които могат да отидат за здравеопазване, за образование, за пътища, за доходи и пенсии, каза председателят на ПГ на "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България" Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

От работата на комисията "Боташ" в парламента е видно, че става въпрос за тежки корупционни практики. Докладът е подписан, още днес го занасяме в българската прокуратура и го изпращаме с писмо на европейската прокуратура, водени единствено от целта да продължим борбата със задкулисието, корупцията, паралелната държава и този начин на управление, който отнема жизнения ресурс от българския народ и го трупа в джобовете на безотговорни хора. Искаме те да понесат наказателна отговорност и предприемаме всички необходими действия. През годините сме доказали своята неотклонност в тази битка с паралелната държава и корупцията, каквото и да ни е струвало това, и имаме намерение да я продължим докрай, въпреки спънките, които ни се създават, заяви Нинова.

Преди година и два месеца от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е зa първи път поста темата "Боташ". Тогава бяха малко политиците, които ни подклрепиха и ни повярваха, че има нещо и има опит да бъде заметен един въпиющ договор, за който беше ясно, че нещата не са наред и национално предателство, посочи Борислав Гуцанов, депутат от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и член на парламентарната комисия, която приключи проверката на договора "Боташ".

Парламентът ще заседава извънредно днес за договора с "Боташ"

Този договор ще бъде принос в световната икономика - само за пренос се плащат 2,2 млрд. долара, които се плащат от всеки един български гражданин. Няма правен анализ, няма икономически анализ, няма каквито и да е предварително направени финансови анализи, добави той.

Плащаме 500 000 долара на ден, независимо дали вземаме или не вземаме газ, а в момента ние не вземаме, тъй като нямаме нужда от количествата, разписани в договора. Говорим за стотици милиони загуба на година от това безумие, подчерта Гуцанов.

Той съобщи, че в момента Европейската комисия прави разследване, свързано с договора "Боташ".

Договорът е подписан така, че създава хаос, и е подписан без знанието на Българския енергиен холдинг. Българският енергиен холдинг въобще не е бил информиран, той въобще не е участвал в тези преговори. Това е скандално, заяви Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на, депутат от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и член на парламентарната комисия, която приключи проверката на договора "Боташ".

Служебният министър е разписал договора като купувач и го е изпратил на енергийното дружество. Кой му даде тези права, на какво основание? Но в международното право се казва, че когато има подпис на съответния министър, се поемат и съответните ангажименти. Не разбираме как така ние купуваме втечнен газ, който трябва да продадем в морето, след което отново да купим от Турция. Това са такси и комисионни, които отново ще бъдат плащани от българските граждани. Не е ясно и на каква база са определяни цените, тъй като договореният газ не е конкурентен и ни е в излишък, но ние пак си плащаме на турската страна. В момента ние нямаме нужда от такива големи количества. Тук може би има превишаване на права и считаме, че това трябва да се разследва. Министерският съвет е бил подведен от това, което е получил като информация, каза още Стойнев.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
885 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 07:21

3
❤️ Г­­­о­­­р­­е­щ­и­­ ­м­­о­­м­и­­ч­е­­т­­­а­­ ­­в­и­­­ ­­­о­ч­­­а­­к­­в­а­т ­­­-­­ X­­­1­­8­­­.­­F­U­­N
правилно

2024.04.19 | 11:49

2
време беше
Озлобен

2024.04.19 | 11:48

1
оплешивяващ злобарник

Добави коментар

Водещи новини