Теменужка Петкова: Преговорите пропаднаха, защото ПП-ДБ искаха цялата власт

Кадър: Нова нюз
share

От ГЕРБ-СДС влязохме в тези преговори с конструктивна нагласа, искахме да имаме редовно правителство и да не се стига до нови предсрочни избори. Това заяви в ефира на NOVA NEWS народният представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 902

Тя посочи, че основната причина да се провалят преговорите и да не се стигне до коалиция е заради желанието от страна на ПП-ДБ да имат цялата власт.

Споровете опираха до постове и позиции, въпреки че колегите от ПП-ДБ се опитват да отрекат тези факти, но това е самата истина. ПП-ДБ искаха да имат цялата власт, докато ние искахме да имаме равно споделена отговорност, защото ГЕРБ е първа политическа сила след последните парламентарни избори, обясни Петкова.

По думите ѝ от ПП-ДБ са им обяснили, че за равно споделена отговорност може да се говори след още девет месеца, за да видят дали ГЕРБ ще издържи „теста“, което Теменужка Петкова определи като „обидно“.

Мирослав Иванов (ПП-ДБ): Целта на ГЕРБ е да формират кабинет без нас, за да върнат стария модел на Борисов

„Споразумението беше подписано от Мария Габриел, но от ПП-ДБ отказаха да го подпишат, защото имало две неща, за което не се бяхме разбрали – за следствената тайна и конкретна дата за промяна в ръководствата на службите за сигурност“, каза тя.

По отношение на конституционната процедура по избор на служебен министър-председател Петкова коментира, че всичко е в ръцете на президента Румен Радев и изрази надежда да няма сътресения и в най-скоро време да имаме служебно правителство.

Консултациите за служебен премиер: управителят на БНБ не "прегърна" идеята за политическо взаимодействие с централната банка

Ние стриктно следвахме модела, който имаше Христо Иванов за това как трябва да изглеждат промените в Конституцията. Всичко, което се разписа в Конституцията, е модела на Христо Иванов. Очевидно ще има въпроси, които ще бъдат разрешени, допълни депутатът от ГЕРБ-СДС.

Тя напомни, че главната задача пред служебният кабинет ще бъде да организира честни избори.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 902

Водещи новини

Още новини