Габриел: Ще върна празен мандат. ПП-ДБ отказаха ротацията дори само на премиера и външния министър

Булфото (архив)
share

ГЕРБ-СДС с извънреден брифинг за ситуацията с преговорите. На него стана ясно, че преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ротация в правителството и за общо управление през следващите девет месеца са се провалили.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 905

"Още от самото начало на преговорите се включихме добронамерено и конструктивно. Благодарим за търпението", каза Мария Габриел. 

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават и днес

"Още след първия кръг преговори стана ясно, че с ПП-ДБ имаме общи точки, но и различия. България има нужда от стабилност, н отя трябва да се крепи на общи принципи и споделена отговорност - искахме ясни приоритети и равнопоставеност в управлението."

"Припомням, че малко преди началото на преговорите ПП-ДБ дойдоха с искане за поста на поста на министър-председател и министър на външните работи, след това ми беше изпратен меморандум, докато пътувам. Ясно заявих какво е неприемливо за мен в този меморандум. Последва дебат в НС, на което не присъстваха министри и дойде оставката на кабинета "Денков". След това от ГЕРБ-СДС поставихме нашето споразумение. Спорове с ПП-ДБ за регулатори, борба с корупцията и съдебна реформа от ГЕРБ нямаме. Имаме различия в това ГЕРБ да е поставен като равнопоставен партньор - като първа политическа партия с най-много гласове", допълни Габриел.

По време на преговорите не ни подминаха предизборни слогъни, намеци и епитети, заяви тя. 

"Поставихме рамка, база, механизъм, ясни отговорности - ПП-ДБ отхвърлиха дори предложението ни за гласуване на същия състав на правителство, само с ротация на министър-председателя и външния министър."

"Ще върна празен мандат. Имахме достатъчно време за преговори. Няма вариант за още 7 дни преговори."

"Колегите от ПП-ДБ не са готови да поделят властта. Те искат да притежават, без да споделят. Получавахме упреци за всяко предложение. 8 дни преговаряме и поставихме ясно на масата, че искаме равнопоставеност. ГЕРБ-СДС няма да бъде гумен печат на реформи", разкри Деница Сачева, част от преговарящия екип на ГЕРБ.

Всички реформи, случили се до този момент, са благодарение на ГЕРБ-СДС - и по отношение на енергетиката, на Украйна, Конституцията и КПКОНПИ, каза Сачева

За нас е изключителен компромис да говорим за това, че Асен Василев може да остане в правителството, а в споразумението да пише, че не можем да имаме ярки политически лица в кабинета. Да се разберем, Асен Василев е или не е ярно политическо лице? Ако до 12.00 часа ППДБ имат желание да споделят властта, а не да я държат само за себе си и своите партийни функционери, ако не - връщаме мандата и да си търсят други партньори, допълни Сачева. 

От страна на преговарящите с нас имаше пълна недобросъвестност. Те внесоха моите правила за внасянето на регулаторите, с техните подписи, без да ги обсъдим. По отношение на процедурите за избор нямаме никакви разногласия, коментира Рая Назарян. 

 

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 905

Водещи новини

Още новини