НС прие промени в Закона за българските лични документи

share

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за българските лични документи, свързани с издаването на дипломатически и служебни паспорти. Промените бяха гласувани със 168 гласа „за“.

Вносител на измененията е Министерският съвет. 

В мотивите към него се посочва, че с предложения проект се извършват промени, които пряко засягат функциите, изпълнявани от Министерството на външните работи (МВнР) и задграничните представителства на България в чужбина. С проекта на акт се прецизират разпоредби с цел повишаване на ефективността при издаването и ползването на дипломатически и служебни паспорти. Служебни паспорти се издават от МВнР за улесняване на изпълнението на служебни функции при пътуване извън страната.

Народното събрание включи в седмичната си програма за работа изслушване на министър-председателя Николай Денков във връзка с посещението му в Украйна и на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Искането за изслушване на министър-председателя е постъпило от парламентарната група на "БСП за България". 

Преди гласуването му по настояване на Хамид Хамид от ДПС към искането за изслушване на Денков бе добавено да бъде изслушан и министърът на отбраната Тодор Тагарев. Предложението бе гласувано със 156 гласа "за", трима - "против" и 41 - "въздържал се".

Точката е фиксирана като първа от програмата за работа на депутатите от програмата за четвъртък.

Отново по искане на "БСП за България" парламентът включи в седмичната си програмата за работа Законопроект за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите. Нинова заяви, че този закон е внесен от служебния кабинет във време, когато е сформирано редовното правителство, но в рамките на този парламент. Тя настоя да бъде включен в програмата за четвъртък. Точката бе включена със 156 гласа "за", един - "против" и  41 - "въздържал се". 

От "Възраждане" поискаха изслушване на министъра на енергетиката Румен Радев, но предложението им бе отхвърлено.

Депутатът Цончо Ганев настоя за отпадане от дневния ред на проекторешението, внесено от Явор Божанков  и група народни представители, за освобождаване на Ивелин Първанов от комисията по външна политика. Парламентът отхвърли искането му.  Проекторешения са внесени и от Атанас Атанасов за освобождаване на Ангел Георгиев от Комисия по външна политика, както и за освобождаване на Ивелин Първанов като член на Комисията по отбрана. Ангел Георгиев и Ивелин Първанов са депутатите от "Възраждане".

Залата отхвърли предложенията за отпадане на въпросните проекти на решения от дневния ред и ще разгледа внесените проекторешения, въпреки че настояванията от страна на "Възраждане", са, че въпросните предложения са направени в нарушение на парламентарния правилник и по същество противоречат и на Конституцията. 

Министерски съвет ще проведе редовно заседание днес

От „Има такъв народ“ излязоха с декларация от парламентарната трибуна във връзка с предстоящата ротация в управлението и поискаха оставка.

„След 1 седмица предстои големият цирк, наречен ротация. „Продължаваме промяната-Демократична България“, от една страна, и ГЕРБ и ДПС - от друга, на 6 март би трябвало да се „врътнат“, прочете председателят на парламентарната група Тошко Йорданов. 

В тази връзка, коментира той, „единият връткащ се е изключително лицемерен, а другият - изключителен използвач. Накратко - „връткат се неможачи с крадци и това не е обида, просто цитирам техните думи едни към други. И понеже и лицемерите, и използвачите си имат конкретни имена, ще говоря с имена и факти", уточни Йорданов, като обвини в лицемерие лидерите на ГЕРБ и на ПП-ДБ, а председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски определи като „изнудвач“.

По думите на председателя на ПГ на ИТН съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов е „най-последователният човек на света, който винаги прави точно обратното на това, което е обещал".

Лицемерно било поведението и на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ (ПП) Асен Василев, който след последните избори е заявил в предаване, че в "коалицията на кражбата ГЕРБ-ДПС“  те няма да участват. Той каза също, че у нас на година се крадат по 8 млрд лв., с които ще бъдат направени магистрали. Къде са магистралите или тези 8 млрд. лв., попита Тошко Йорданов в декларацията.

Кирил Петков вкара Бойко Борисов  в ареста, а след това - във властта. А Бойко Борисов по време на последната предизборна кампания каза, че няма да се кандидатира за депутат, за да няма имунитет, каза Йорданов. 

След всички изброени факти съм потресен от гьонсуратлъка на ПП-ДБ, които управляват заедно с ДПС и ГЕРБ, „висят им по скутовете, ходят им по кабинетите, гласуват им конституционния съдия Десислава Атанасова и имат наглостта да обвиняват всички останали, че работят с ГЕРБ и ДПС“, заяви в заключение Йорданов. 

От „Възраждане“ излязоха с декларация, в която посочват, че висш молдовски държавник - българин в Молдова, е с наложени санкции от Европейския съюз. Костадин Костадинов прочете декларацията от парламентарната трибуна.

Той припомни, че в понеделник в парламента на Украйна е била делегация на българското правителство, водена от министър-председателя на Република България акад. Николай Денков. Станахме свидетели на поредните изключително срамни моменти от най-новата българска история, смята Костадинов. По думите му най-лошото от всичко е, че това става пред държава, която има проблемно настояще и не много ясно какво точно бъдеще. Той коментира, че докато се е случвало това "геополитическо навеждане", българската общност в Украйна не е получила никакво внимание от представителите на българската власт и изпълнителна власт. 

Още по-лошото обаче е, че в една съседна на Украйна държава – Молдова, българите имат абсолютно същите проблеми, и то даже още по-тежки, каза лидерът на „Възраждане“. Костадинов информира, че  делегация на „Възраждане“ е била в молдовския парламент. По думите на депутата техните молдовски приятели са споделили, че български посланик не е ходил при тях от години. Той каза, че преди седмица в Молдова се е случило нещо безпрецедентно. Висш молдовски държавник - българин беше с наложени санкции от Европейския съюз (ЕС), информира Костадинов.

 

Водещи новини

Още новини