Депутатите приеха окончателно промените в Закона за насърчаване на инвестициите

  • 22 февруари 2024 11:01

  • 1841
  • 4
Депутатите приеха окончателно промените в Закона за насърчаване на инвестициите
©

Народното събрание отхвърли предложение за разглеждане на проекти на решения за изграждане на нови мощности за АЕЦ "Козлодуй" и ще продължи с програмата за работа за днес, която предвижда на второ четене да бъде гласуван законопроект за изменение и допълнение на Закона за инвестициите.

Това решиха депутатите, след като председателят Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети откри пленарното заседание, председателят на Комисията по енергетика Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: (ГЕРБ-СДС) предложи като първа точка парламентът да разгледа одобрените вчера проекти на решения за изграждане на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй".

Предложението за включване в програмата за работа на депутатите бе припознато от председателя на парламента Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети, но бе отхвърлено от пленарната зала със 102 гласа "за", 61 - "против" и 51 "въздържал се". 

Проектът за цифрово централнобанково евро е допълнителен риск и има за цел да контролира хората и както се казва на жаргонен език – да ги наказва, ако те не слушат, заяви депутатът Димо Дренчев в декларация от името на парламентарната група на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" от трибуната на Народното събрание. По думите му целта на правителствата е да контролират финансовите транзакции на частните лица, компаниите и политическата опозиция. 

През януари 2023 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение да продължи със своя проект за дигитално евро след като завърши аналитичната му част в двегодишен период и така от ноември 2023 г. започна двегодишна подготвителна фаза за неговото въвеждане, посочи Дренчев. Идеята на ЕЦБ е то да бъде дигитална форма на познатите ни пари в брой – банкноти и монети, и уж да не е техен заместител, но дали наистина е така и ще станат ли поредните конспиративни теории реалност, коментира той. 

Искра Михайлова: Има особен натиск и интерес за това кой ще строи 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

„Банкнотите и монетите са основният стълб на банковата система и електронните пари в сегашния им формат са техният огледален образ. Ако човек поиска неговите електронни пари в банка да се конвертират в банкноти, то банките са задължени да го направят. При цифровото централно банково евро това задължение отпада, след като емитирането на дигитална валута ще се осъществява директно от ЕЦБ“, посочи Димо Дренчев. Предимствата на дигиталното евро са нулеви, защото електронните пари и без това са налични към момента, смята той.  

Дренчев посочи, че дигиталното евро може да бъде целево, притежателят му няма да може свободно да се разпорежда с него, а то ще бъде програмирано така, че ще може да се харчи само за определени услуги и продукти и то не навсякъде. Той посочи, че в Германия има пилотен проект - т.нар. разплащателна карта за мигранти, при който бежанците в някои градове вече не получават пари в брой, а само цифров кредит.

Димо Дренчев отбеляза още, че при цифровото централнобанково евро се говори открито за дата на валидност, т.е. имаш срок в който трябва да изхарчиш парите си, след което те се анулират.  По думите му това е още едно ограничение за хората, а с него конвенционалното пестене на пари ще остане в миналото. 

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за насърчаване на инвестициите.

В мотивите на вносителите от ДПС е записано, че целта на промените в този закон е предпазване на страната и ЕС инвестиции или придобивания, които имат потенциала да навредят на националната сигурност и обществения ред.

Вносителите стъпват и на европейски регламент от 2019 г., който предвижда механизъм за скрининг на чуждите инвестиции.С този закон се създава и Междуведомствен съвет за скрининг на чужди инвестиции, който ще се отчита за работата си всеки месец пред МС и комисията по бюджет и финанси в НС.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1841 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ШЍБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ

2024.02.22 | 12:24

4
ША ВА ИЗБИЯ ЕЙ...ЛЕЖАЛ В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР....И СЪМ ДУХАЛ НА НАЙ ГАДНИТЕ ЦИГАНИ 76 НАБОР.....МЯУУУУУ...ПРЪЦ...............
ne

2024.02.22 | 10:50

3
ama razbira se bre podlogite na koziak ne sa polucili razreshenie da glasuvat tce ne e utocnena kravarskata dalavera

2024.02.22 | 10:36

2
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиа-гpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея-----> do.my/bluestone
нзн

2024.02.22 | 10:05

1
аз да питам, защо само 112 дУпетати са на работа?¿

Добави коментар

Водещи новини