Бойко Борисов: Повече в недоизказани сглобки няма да участваме, ще изготвим коалиционно споразумение

Bulphoto (архив)
share

Ние имаме един кабинет на външните работи. Ако погледнете колко народ се извървя в Париж, в Украйна. Всички останало в България мина на заден план. Ние имаме пътуващи министри от които научаваме какво ще се случва.Това заяви лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов по време на включване от централата на партията.

Конфузната ситуация с меча в началото беше смешна. Който се занимава с външни работи трябва да се готви повече за важните визити, допълни той.

Този парламент е приел четири решения, за предоставяне на военна помощ на Украйна. БТР-ите обаче още не са получени в Украйна, но ние отиваме да подаряваме мечове. Това е цинично. Мен лично щеше да ме е срам да отида без да съм изпълнил обещанието си. Това самоизтъкване пред западните ни партньори вече не мога да го разбера. Желанието да се самоизтъкват минава всякакви граници, посочи Борисов.

По този начин ръководството на ГЕРБ коментира заявката на премиера Денков, че може да подпишем взаимно споразумение за сигурност с Украйна.

Денков към Зеленски: България нито за ден не е спирала да помага на Украйна

Лидерът на ГЕРБ не скри гнева си от действията на министърът на отбраната Тодор Тагарев, който е помахал от прозорец във Версай.

"Министрите ги няма с месеци: Юлиян Попов 42 - дни командировка в чужбина. Шалапатова - 30, Зарица - над 50, Кирил Вътев - 24 дни. Поискали сме по ЗДОИ да се разшири - колко членни са били делегациите, какво се е свършило в тези командировки, какви лица са били там, какъв кетъринг се е ползвал и колко държавна пара е отишла. Асен Василев има 28 денонощия в чужбина, а външната министърка Мария Габриел - 30 дни", разкри бившият премиер.

"Отговорна партия сме и повече в недоизказани сглобки няма да участваме. В рамките на 10 дни изготвяме едно коалиционно споразумение - започва от мандата, през Министерски съвет. Ще предложим пропорционално, с еднакво носене на отговорност, с право на вето и нов преглед на министрите. Повече няма да участваме в такива преговори, в които талантът на Кирил Петков, хвърляйки ни към Външно министерство, да остане зад скоба това, което е било през последните 8-9 месеци. Договаряме се с министрите на база на електоралната тежест", закани се той.

"Ще предложа на Кирил Петков да започнем с КЗК, след това с регулаторите, за които са необходими 121 гласа, след това и тези с 160 гласа. Мисля, че след конгреса на ЕНП ще бъдем готови да седнем с колегите и да предоставим управление на държавата в следващите три години. Всичко ще бъде разписано" обяви Борисов.

"Ако ни убедят, че някой министър е толкова добър и е свършил толкова работа - да остане. Темата за външно министерство мисля, че с колегите отдавна са я забравили. Ако още стои, отиваме на предсрочни избори, отсега ви казвам. Ако искат министерство на европейските въпроси, така министерствата ще станат два, аз ще им предложа да ги разделим 10 на 10", закани се лидерът на ГЕРБ.

"В преговорите на Денков и Мария Габриел не съм участвал. Тогава всячески искахме да има правителство. Търсеха се компромисни имена. Сега с този меморандум, който предлагат, казаха, че са готови с ГЕРБ в най-важните неща - регулатори и съдебна система, да се парцелират 50 на 50. След като техните избиратели са съгласни с това, ще се върнем и за министрите. През ветото и зам.-министрите може да направим един работещ кабинет", коментира той.

Премиерът категоричен: Ротацията ще се случи, България няма да праща войски в Украйна

Водещи новини

Още новини