Ще издържи ли "сглобката" през 2024 г. и какъв е сценарият на Ахмед Доган, коментира политологът Любомир Стефанов

Novini.bg
share

Политиците в България по-трудния начин проумяха и поумняха, че от избори до дупка няма смисъл. Първо хората се уморяват и второ самите политици също се уморяват, защото няма как да акумулират непрекъснато едни и същи послания. 

Това заяви пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов, който коментира изминалата политическа година и какви очаквания има за предстоящата 2024 година. 

"Кабинетът "Денков - Габриел" е кабинет по принуда. По принуда от нас гражданите и в добрия смисъл на думата. Мнозинството зад този кабинет разбра, че за да се върне доверието на хората - трябва да се върши работа. За да продължи тази работа да се върши, трябва да се мине през ротация. Така политиците ще докажат, че вече си имат доверие на оперативно ниво, за да вършат работа в конкретни параметри. Би трябвало да има още стъпки - промяна в кабинета, ако се договори такава. Надявам се това да се случи публично и прозрачно, да бъде ясно какво се случва и защо. Хоризонтът на тази промяна също трябва да бъде ясен. Очаквам покрай ротацията да стане смяна на някои министри. Това става все по-видно. Лидерът на ГЕРБ говори за такава смяна, Лена Бориславова също. В крайна сметка в това няма нищо страшно. Въпросът е курсът да остане същия. Логично изглежда акад. Денков да стане вицепремиер. Не вярвам да станем свидетели на сделка кон за кокошка и за мен той ще се върне в най-силното си амплоа - министър на образованието и вицепремиер. Така ще се запази баланса вътре във властта", прогнозира той какво ще се случи при предстоящата ротация в правителството през март месец. 

Лена Бориславова: Всеки член на ПП би видял нещо познато в този модел, който се предлага от Ахмед Доган

"Препирните и скандалите в управляващото мнозинство най-вероятно ще продължат. Няма как при толкова различни мнения и търкания това да не се случи. В момента политиците ни се учат на базисно доверие, че няма нужда да се харесват, а да си имат доверие на оперативно ниво и да вършат работа. Мнозинството трябва да отстоява целите си. За мен скандалите ще са на битово равнище. Някой казал нещо в комисия, друг написал нещо и то било прочетено неправилно. Виждате, че когато се съберат на оперативно ниво Бойко Борисов, Асен Василев, Христо Иванов - всичко свършва за минути, защото всичките волни ездачи, които предизвикват скандали, имат нужда от своите пет минути слава", обясни доц. Стефанов. 

"ДПС ще се занимава основно със себе си в следващите месеци. Бяхме подготвени за един сценарий, но Ахмед Доган в типичния си стил ни обясни какъв е истинският сценарий и той не е това, което Делян Пеевски си е представял. За мен тези процеси в ДПС няма да се отразят на подкрепата за кабинета. ДПС отново не се представиха публично като партия. Тъкмо започнем да ги мислим за жив организъм и се появява кукловодът от Бояна, който обяснява какво ще се случи. Ахмед Доган каза какво ще стане в ДПС. Избори в ДПС явно никога не е имало и винаги всичко се е решавало от един човек, а партиите не се управляват така. Пак казвам, че ДПС ще остане твърд поддръжник на кабинета в парламента, защото това е важно и за тях, и за България. Ахмед Доган трябва да покаже на президента на Турция, че ДПС е тук. Също така трябва да покаже пред ЕС и САЩ, че ДПС не е някаква проруска партия, която е скрита под фалшив евроатлантизъм. Това ще е сложно, но Ахмед доган е доказал, че може да се справи с това. Въпросът е, че ако той продължи да бъде едноличн господар, това не е партия", обясни политологът ставащато в ДПС.  

Ахмед Доган притеснен за ДПС, предложи Делян Пеевски и Джевдет Чакъров за съпредседатели на партията

"Не вярвам с евроизборите да има и предсрочни парламентарни избори. Това е така, защото резултатите и стабилността вече се виждат. Европейските избори ще бъдат окончателната засилка за влизане в Шенген и Еврозоната. Не мисля, че при евроизборите ще има някакви идеи за разваляне на сглобката. Отделно от това евроизборите са много по-различни от изборите на местно ниво. Залогът е различен. Всички български евродепутати, без радикалите и екстремистите, ще бъдат на страната на еврооптимизма. Нито евродепутатите от ГЕРБ, нито тези от "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС, че и тези от БСП ще посмеят да гласуват за нещо, което ограничава ползите на България от ЕС. Остават "Възраждане", които ако вкарат евродепутат, ще трябва да правят това, което правят европейските политици. На мен по-скоро ще ми е интересно как Костадин Костадинов ще обясни на българските граждани, че трябва да пратят негови евродепутати в Брюксел при условие, че той едва ли не иска да закрием ЕС", добави политологът доц. Стефанов. 

"Ясно е, че настоящата ситуация с Шенген не ни удовлетворява. Чухме го от всички страни. Това е първата стъпка. Трябва да се изпълни цялостното ни приемане в Шенген без повече условия. Опозицията ще се упражнява по темата, но според мен няма да успеят, защото ако получим пътна карта с ясен хоризонт за пълноправното ни членство в Шенген, всичко ще приключи", категоричен бе той.  

ЕС публикува решението за приемане на България и Румъния в Шенген по въздух и вода от 31 март

"Предстоящите избори в САЩ вече рефлектират върху България. Най-малкото през изборите в Русия, които все по-малко и малко считаме за избори, защото там е ясно, че Путин ще спечели поредния си мандат и това не са точно избори. САЩ е демокрация и там функционират други механизми. Ние трябва да гледаме най-доброто и да подражаваме. Първо трябва да видим как ще се развие съдебната сага около Тръмп и дали въобще ще се кандидатира за президент", коментира Любомир Стефанов предстоящите международни събития. 

"През 2024 година очаквам едно отрезняване и малко повече фокусиране върху проблемите на България. Всички български партии да почнат да се държат като такива и да се интересуват какво става в България, а не толкова в САЩ и Русия. Трябва да приключим този прословут преход и това ще стане с окончателното ни приемане в Шенген и Еврозоната. До тогава ние продължаваме да бъдем по някакъв начин извън европейската общност", завърши политологът Любомир Стефанов.  

Целият разговор с политолога Любомир Стефанов може да видите и тук

Водещи новини

Още новини