БСП и "Възраждане" внасят предложение за референдум за Паметника на съветската армия

Булфото
share

Днес внасяме доклад за референдум заедно с “Възраждане” за това дали Паметника на съветската армия столичани искат да остане на мястото, където е, заяви общинският съветник от БСП Иван Таков.

Всичко по темата:
Демонтажът на Паметника на Съветската армия 111

“В момента виждаме незаконни действия от самата държава да се извършват. Днес ще сезираме всички компетентни и отговорни органи”, смята Таков. 

Той настоя да знае къде е разрешението за строеж, къде е проектът са реконструкция и реставрация съгласуван с Министерство на културата и Паметници на културата, както и къде е планът за безопасност и здраве.

Според него по днешна оценка паметникът струва над 20 млн. лв., като те са били събирани с дарения от българи, предава бТВ.

“С какво ще бъде заменен като бъде премахнат, с поредната безумна арт инсталация от Алиекспрес?”, запита Таков.

Той уточни, че ако държавата не си изпълни задълженията и продължи да прави закононарушения, те ще продължат с гражданските си протести.

“Днес в 10 часа трябваше да имаме поредна среща с ПП-ДБ-СС. БСП като гласа на разума в СОС казахме, че за доброто на града и софиянци казахме, че ще водим разговори по приоритети и политики и започнахме такива, имахме и някакъв напредък. Това го направихме, защото чухме високопарните заявки, че новите управляващи ще демонтират модела на ГЕРБ в Столична община. Вместо това се случи, че демонтираха паметта и културно-историческото наследство на София, което ние казахме, че е огромна червена линия”, добави той.

Кога ще бъде преместен Паметникът на Съветската армия и какво ще има на негово място?

Таков заподозря, че в понеделник ГЕРБ и ПП-ДБ-СС вероятно ще направят сглобка и на местно ниво.

Лидерът на „Изправи се, България“, част от коалиция „Левицата“, Мая Манолова ще заведе дело в Административен съд София-град заради демонтажа на монумента. 

От пресцентъра ѝ казват, че делото ще е "с искане за незабавно прекратяване на самоуправните действия на областната управа по вандалското унищожаване на паметника на съветската армия".

Всичко по темата:
Демонтажът на Паметника на Съветската армия 111

Водещи новини

Още новини