Костадинов: В ход е опит за конституционен преврат

Novini.bg
share

Независимо че от 2021 г. процедурата за попълване на Конституционния съд е забавена, в пленарна зала се действа буквално от днес за днес. Не съм виждал в такава степен да се бърза. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, предаде репортер на Novini.bg.

Процедурата е започната в 12 часа в Комисията по конституционни въпроси, в 13 часа се гласува като точка 1. Ние дори не разполагаме с коригирания вариант на доклада, който е гласуван на комисия. Получи се неприятна ситуация, в която обсъждаме доклад, който не е актуален, тъй като актуалният не ни е раздаден. Дори не е качен на сайта на Народното събрание, заяви Костадинов.

Всичкото това бързане е показателно за нещо, за което ние многократно алармираме – че се опитват да окажат натиск върху Конституционния съд, за да може той да вземе решение, с което да легитимира погазеното право на 604 000 българи да проведат референдум за запазване на българския лев. Има огромен страх, че Конституционният съд ще вземе решение в полза на българското общество и на българските закони и управляващото мнозинство в момента панически се опитва да си осигури мнозинство в Конституционния съд, което да гласува за погазването на Конституцията. Иначе казано, те ще се опитат чрез Конституционния съд да санират извършеното нарушение на Конституцията в парламента, посочи лидерът на "Възраждане".

НА ЖИВО: В НС бързат да изберат нови конституционни съдии, гледат правилата днес

Това се случва пред очите ни. Никога не е имало чак такова бързане. Това е безпрецедентно. Което показва, че в движение в момента е един опит за конституционен преврат. На това нещо трябва да бъде сложен край, подчерта Костадин Костадинов.

В отговор на въпрос той посочи, че от "Възраждане" ще сезират Конституционния съд за промените в Конституцията. Не ние, Венецианската комисия казва, че тези предложения не отговарят на българското законодателство и на българската Конституция. Това беше заметено под килима. Всичко това страшно много ми прилича на упориттите кариеристични напъни на един човек от управляващото мнзинство - Христо Иванов, да стане на всяка цена зам.-европейски прокурор. Няма друго логично обяснение за цялото това огромно бързане, каза още Костадинов.

Водещи новини

Още новини