Проф. Георги Близнашки: Променящите Конституцията не вярват в това, което правят

  • 11 декември 2023 13:29

  • 791
  • 4
Проф. Георги Близнашки: Променящите Конституцията не вярват в това, което правят
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Вече спряха да говорят за справедливост. Формулите са за в по-голяма степен независим съд. Това каза пред БНР проф. Георги БлизнашкиГеорги Близнашки Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска, преподавател по конституционно право, участвал в създаването на настоящата Конституция на България, в коментар на промените в основния закон, приети на първо четене в парламента.

"Те спряха да говорят за справедливост. В по-голяма степен независим съд. Тези лафчета, тези формули влизат в оборот. Думата справедливост...", подчерта той.

"Основното в съдебната реформа е засилване на обществената квота. Т.е. съдбата на главния прокурор да зависи от силните на деня, от тези, които доминират в Народното събрание. Което е абсурдно, да създаваш една прокуратура, като я поставяш в политическа зависимост. В кое време живеем? Очаква се не само съдът, а и прокуратурата да подчинява своите действия единствено и само на закона. Изведнъж се оказва, че прокуратурата ще бъде под ръководството на един прокурорски съвет, който се доминира от представителите на мнозинството в Народното събрание. Една идея, която смути дори Венецианската комисия. Дори и те разбраха", коментира конституционалистът.

Експерти коментират рисковете при скоростно гласуване на конституционните промени

Според него промените в Конституцията, свързани със съдебната власт, са "неща, които са измислени отвън": "От САЩ решиха, че трябва на всяка цена да ни помогнат. Изпратиха тук някакви експерти, но треторазредни фигури. Идеите за разделянето на двата съвета, политизацията... това са неща, измислени отвън".

Той подчерта, че всички експерти, които са дали заключения, са против тази реформа.

По думите на проф. Георги БлизнашкиГеорги Близнашки Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска дебатът в парламента по промените в Конституцията е бил несериозен и без сериозни аргументи: "Работата е много сериозна. Те не си вярват в това, което правят. ... Опитват се да изфабрикуват т.нар. съгласие, ако могат и БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е да въвлекат в цялата работа, за да няма след това кой да оспорва промените в Конституцията. Както са критични от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, така са и доста палави, нека да видим".

Конституционалистът изказа позиция против възможността хора с двойно гражданство да заемат политически длъжности. Според Близнашки за "революцията от 2020 г." основната вина пада върху държавния глава: "Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на преди да се прави на герой сега, трябва да даде обяснение за Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на - кой му ги препоръча. Конституционният съд взе правилно решение за двойното гражданство на Петков, но нещата много се проточиха, но Радев носи огромна отговорност, за онова, което стана".

В контекста на тази критика към президента, Георги БлизнашкиГеорги Близнашки Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска, който беше служебен премиер, назначен от Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, посочи, че е бил "категорично против" министър в кабинета му да бъде Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския, но "понеже вече бях отсвирил други кандидате на Плевнелиев, а не можеш да отказваш през цялото време".

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Георги БлизнашкиГеорги Близнашки Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Последвайте канала на

Нора Виткова
791 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.12.11 | 20:59

4
Червения говнояд на амбразурата да защитава констиПацията на Луканков и Лиллллов.
АК47

2023.12.11 | 18:12

3
ТЕ.НЕ.СЪЗДАВАТ ТЕ.РУШАТ

2023.12.11 | 14:57

2
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2023.12.11 | 14:04

1
Майкати ….. и идиуота.

Добави коментар

Водещи новини