Ген. Събев: Не можем да използваме ракетите за системите С-300, имат дефекти

Кадър: БТВ
share

Украинската страна е поискала от нас ракети за системи С-300, явно разполага с определени способности за ремонт и поддръжка, а ние не можем да ги използваме, а отилизирането им е свързано със средства. Освен това съхраняването им крие рискове за нас. Това заяви военният експерт ген. Съби Събев в предаването „Лице в лице” по БТВ.

По тези ракетни комплекси има дефекти, които ние не можем да отстраним. Русия ни бе предложила да ги замени с по-нови, но започна войната, разкри той.

„Президентът Румен Радев трябва да си пренастрои геополотическия компас. Когато се касае за избиването на украински граждани, сред които има и българи, въпросът е хуманен. Позицията му е неадекватна в случая”, коментира военният експерт.

Русия призова България да преразгледа решението си за ракетите за Украйна

„Все повече хора ще се убеждават, че основна заплаха за нас е Русия. Тази страна е агресор и това е признато от международната общност. Има рискове, ние сме гранична държава, бушува конфликт на 400 км. от нас. Не са изключени инциденти в Черно море. Тази война носи рискове. Аз се чудя защо досега нашият президент не е отправил апел към руския президент да прекрати войната и да се изтегли от територията на Украйна. Ние трябва да следваме последователна политика, като страна-членка на НАТО”, изтъкна ген. Събев.

На въпрос как да се приеме заплахата на Медведев, че може да се стигне до конфликт Русия-НАТО, ген. Съби Събев заяви, че не му се вярва да се стигне до там. „Трябва да са самоубийци”.

Водещи новини

Още новини