Валентин Радев: Ще се повторят Челопечене и Петолъкчата, ако не се освободим от старите боеприпаси

  • 28 септември 2023 21:47

  • 1290
  • 4
Валентин Радев: Ще се повторят Челопечене и Петолъкчата, ако не се освободим от старите боеприпаси
©

"Каквото можем да дадем с изтекъл срок на годност - хората в униформа знаят най-добре какво има. Това, което даваме, не е дори пазено за военновременни запаси", каза бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев в студито на "Денят ON AIR". 

Той беше категоричен, че страната ни трябва да се освобождава от такива боеприпаси, които представляват реална опасност

"Да бъдем точни - те са с изтекъл срок на годност, а не дефектни, това е грешен термин, те се проверяват на всеки 5 г. най-много. Те са на по 30 г. Помним взривът в Челопечене от 2008 г. - може да се повтори. Ако не се съхраняват, те се преместват за утилизация и там вече стават опасни. За утилизацията се дават и пари. Дотогава те са опасни, Челопечене го доказа, Петолъчката също", мотивира се гостът.

Ген. Събев: Не можем да използваме ракетите за системите С-300, имат дефекти

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че в Украйна от въоръжението може да се използва горивото, някоя бойна част, а и да бъде ремонтирано - каквато възможност там има. Радев добави също, че не вижда причина темата на бъде засекретена.

"Даваме им ги да се защитят, това са отбранителни средства. Далекобойността им е 90 км. Не знам за каква секретност говорят. От кого я пазим - от Русия? Русия ни ги е продала, те знаят номерата им, за разлика от нас знаят кога изтича срокът им на годност. Те имат статистика, а ние крием бройката от тях", каза още бившият зам.-военен министър. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1290 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
????

2023.09.29 | 08:04

4
"Другарю"Радев,а какво стана с Челопечене и Петолъчката ?!
Lissa

2023.09.29 | 01:12

3
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.09.28 | 23:30

2
Откъде се пръкнаха тези тъпи кратуни да ни управляват.

2023.09.28 | 22:05

1
bokluk raketite c 300 sa otbranitelni raketi a ne boepripasi i ne lajete harodat bokluk za da izpalnite zarakite i da se podmajete na koziak

Добави коментар

Водещи новини