Борисов ще оглави комисията по външна политика, Петков - Шенген и eврозоната

Bulphoto (архив)
share

След дълги разговори и изчакване парламентарните групи са близо до окончателното разпределяне на председателските места в комисиите. В деловодството на парламента от председателя на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова са внесени предложения за избор на ръководства на комисиите, без да са посочени имена.

Очаква се лидерът на партията Бойко Борисов да оглави комисията по външна политика.

ГЕРБ ще получи още комисията по регионална политика. Партията на Борисов взима и комисията по енергетика - също ключова, като се очаква да я оглави бившият ресорен министър Делян Добрев. При ГЕРБ отива също важната комисия - тази по отбрана, оглавена вероятно от експерта в областта Христо Гаджев.

Три месеца след началото на 49-ия парламент: партиите май се разбраха за шефовете на комисии

Съпредседателят на „Промяната“ Кирил Петков ще председателства комисията по европейските въпроси.

ПП-ДБ получава общо две комисии, втората - тази за електронното управление. Тя се очаква да се оглави от бившия ресорен министър в кабинета „Петков“ - депутатът от квотата на ДБ Божидар Божанов, съобщава „Клуб Z“.

ДПС ще вземе общо четири комисии, в т. ч. бюджетна. За неин председател се очаква да бъде избран Йордан Цонев.

ДПС ще участва в ротационното председателство на комисията, която ще се занимава с измененията в основния закон - чрез депутата си Хамид Хамид. Очаква се първото председателство да поеме ГЕРБ - в лицето на Екатерина Захариева.

От внесен от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ проект на решение става ясно, че Делян Пеевски ще бъде предложен за член в комисията по правни въпроси на мястото на Гюнер Ахмед. От друг проект на решение, също внесен от Карадайъ, става ясно, че лидерът на Движението се отказва от мястото си в комисията по конституционни въпроси и го преотстъпва на Ертен Анисова.

Този път за българите в чужбина няма да отговаря „Възраждане“, като това решение предизвикваше неизменно брожения в миналите парламенти. Ресорната комисия отива при БСП. Това е и единствената комисия, която левицата ще получи.

Хората на Костадин Костадинов са „компенсирани“ - с комисията по туризъм.

„Има такъв народ“ също ще получи една комисия - тази по земеделието.

Изборът на председатели на комисиите и техните заместници е точка първа в дневния ред на парламента за утре. Имената на евентуалните председатели и техните заместници все още не са известни.

Към момента председател има само правна комиксия, по силата на т. нар. джентълменско споразумение с ГЕРБ, тя бе оглавена от депутата от квотата на ПП Стою Стоев.

Водещи новини

Още новини