В Народното събрание се разбраха за председателите на комисии

  • 18 май 2023 18:54

  • 1786
  • 5
В Народното събрание се разбраха за председателите на комисии
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Парламентарно представените формации постигнаха съгласие за разпределението на част от ръководствата на постоянните комисии. Договорено е то да е пропорционално на числеността на групите. Така ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДСще получат седем председателски места, ПП - ДБ – шест, "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с – по четири, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е – две, а ИТН – едно, съобщава БНР.

От общо 25 постоянни комисии, спорове за име за председателските места в седем от тях. ПП - ДБ и ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на спорят кой да застане начело на Антикорупционната комисия, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е искат да поеме ръководството на Комисията по труда и социалната политика, но и ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДСимат желание техен представител да я оглави. ИТН са заявили председателското място в Комисията по регионално развитие, но такава претенция имат и ПП - ДБ.

За утре в 8.15 часа отново е свикан Председателски съвет за ново обсъждане. Тогава ще бъдат разпределени и зам.-председателските позиции. Очаква се утре те все пак да влязат в дневния ред, като спорните въпроси бъдат решени с гласуване в зала. 

Засега единствената комисия с гласуван председател е Правната, там начело застана Стою Стоев от ПП - ДБ. Останалите се ръководят от посочен от председателя на парламента Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети депутат, като се следва разпределението в предишното Народно събрание.

Депутатите избраха Стою Стоев за шеф на правна комисия

Парламентарните комисии са ключови, за да започне практическата законодателна дейност на депутатите.

Вече са внесени множество законопроекти, сред които и този за бюджета за тази година. Той е единственият закон, който на първо четене трябва да бъде разгледан от всички редовни (т.е. без временните) парламентарни комисии.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1786 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
25 комисии

2023.05.19 | 00:11

5
не са ли малко множко
Ахмед Доган

2023.05.18 | 22:55

4
Това да участваш в комисия е много пари. Един бивш депутат вика аз бях в комисията по безопасност на движението а не знам един знак.
Цв

2023.05.18 | 21:57

3
Ти да видиш.... Свършили работа за 5 стотинки!

2023.05.18 | 21:17

2
Забравете,че сте политически елит,политически боклук сте,силно токсичен.

2023.05.18 | 21:16

1
Кога ще приемете,че НС няма нужда от повече от 120 хрантутника.

Добави коментар

Водещи новини