Словения иска България в Шенген

  • 29 август 2023 10:19

  • 820
  • 0
Словения иска България в Шенген
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Словения за пореден път препотвърди подкрепата си за приемането на България и Румъния в Шенген.

Това се случи по време на посещението ва българския евродепутат Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е в страната за участие в 18-я стратегически форум, който тази година се провежда под надслов "Солидарност за глобалното бъдеще".

В рамките на визитата си в словенския град Блед лидерът на европейските либерали проведе двустранни срещи със словенския министър-председател Роберт Голоб и министъра на инфраструктурата Аленка Братушек.

Според словенския премиер членството на България и Румъния в Шенген ще подсили Европейския съюз.

От своя страна, Кючюк посочи, че въпросите за ролята на солидарността и глобалната сигурност са теми, които днес са в основата на разрешаването на предизвикателствата, които стоят пред всички.

"Този форум е изключително важен особено в контекста на войната в Украйна, продължаваща вече повече от година. От друга страна климатичните промени в глобален мащаб, на чиито последствия ставаме свидетели непрекъснато - опустошителните земетресения през февруари в Турция и огромните наводнения, които засегнаха Словения през август", допълни той.

По негови думи гарантирането на глобалната сигурност чрез съвместна работа, осигуряването на достъп до храна и енергия по целия свят, с фокус върху изменението на климата и конфликтите, е основен приоритет.

Кючюк бе категоричен, че сегашната международна общност страда от разпокъсаност и протекционизъм, а това пречи на ефективното сътрудничество.

Меглена Кунева: Администрация ни е неглижирана, Шенген стана само дума

Той е на мнение, че Европа трябва да поеме отговорност за адаптирането към този многополюсен свят, за да улесни по-доброто глобално управление и съвместното сътрудничество.

Припомняме, през декември миналата година членството на България в Шенген беше блокирано от Австрия и Нидерландия. Румъния бе спряна само от Австрия, а единодушно от януари Хърватия стана пълноправен член на зоната за свободно придвижване.

Нидерландия поиска от българските власти да докажат, че се борят с корупцията и не са отказали от съдебната реформа. Искания на Австрия изглеждаха далеч по-трудно осъществими, като австрийският канцлер Карл Нехамер дори поиска изграждането на нова ограда по границата с Турция, което обаче бе отхвърлено от Европейската комисия.

Няколко дни след блокирането на българската кандидатура за Шенген президентът Румен Радев коментира, че страната е поискала гаранции от партньорите в ЕС, че със сигурност ще стане член на Шенген през 2023 г., като посоченият краен срок за това беше октомври.

Последвайте канала на

Калина Христова
820 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини