Три месеца след началото на 49-ия парламент: партиите май се разбраха за шефовете на комисии

  • 11 юли 2023 18:40

  • 837
  • 0
Три месеца след началото на 49-ия парламент: партиите май се разбраха за шефовете на комисии
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Три месеца след началото на 49-ия парламент партиите дадоха ход на избора на шефове на постоянните комисии в Народното събрание. Досега заседанията им бяха свиквани от председателя на НС Росен Желязков и бяха ръководени от старите си шефове - тези от 48-ото НС.

До момента единствената комисия с избран председател е тази по правни въпроси. Тя бе оглавена от Стою Стоев от "Продължаваме промяната" като част от джентълменското споразумение между партньорите в управлението - човек от ГЕРБ-СДС оглавява НС, а кадър на ПП-ДБ оглавява правната комисия за 9 месеца. После се разменят, както и министър-председателите.

Проекти на решения за избор на председатели на останалите комисии е внесла шефката на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Внесен е проект и за избори на заместници на Стоев в правната комисия. В документите няма посочени имена, като те вероятно ще станат ясни по време на дебатите в пленарната зала. Те бяха качени на сайта на НС в края на извънредното заседание днес.

Няколко пъти комисиите влизаха в дневния ред на депутатите. За състава им те успяха да се разберат в началото. Липсата на мнозинство в парламента обаче им попречи да се разберат как да си разделят шефските постове и така в средата на май направиха неуспешен опит да ги гласуват в залата. Страстите се нажежиха отново, когато в началото на юни Делян Пеевски от ДПС бе избран за член на комисията по конституционни въпроси. Тогава от ПП-ДБ го призоваваха да се откаже в продължение на два дни, но от движението обясниха, че той е работил по проекта за конституционни промени на партията.

ДПС праща Пеевски в правна комисия, Карадайъ напуска конституционната

Днес от ДПС са внесли нови предложения за промени - Пеевски да влезе и в правната комисия, а лидерът на партията Мустафа Карадайъ да излезе от конституционната, пише "24 часа". 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
837 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини