Парламентът приключи работа без да приеме повторното удължаване на бюджета на второ четене

Булфото
share

Парламентът започна обсъждането на второ четене на законопроекта за изменение на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. Предлага се т.нар.  удължителен закон за бюджета да се прилага не по-късно от 31 юли т.г. 

Георги Гьоков от левицата коментира, че бюджетната комисия е отхвърлила предложението на „БСП за България“ еднократната помощ за ученици във втори, трети и четвърти клас да бъде равна на тази за ученици в първи и осми клас. Той обаче посочи, че комисията подкрепя предложението на Венко Сабрутев („Продължаваме промяната-Демократична България“), което, по думите му, е абсолютно същото, но е записано, че помощта е 300 лева. Не се знае дали от новата учебна година помощта ще остане 300 лева, ще искаме да нарасне с 15% и да стане 350 лева, посочи Гьоков.

Колегата му Драгомир Стойнев коментира, че се приема тази помощ за ученици, но отново с „кражба на идеята“.

Удължаването на бюджета ще важи до края на юли

Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) посочи, че размерът на помощта за ученици трябва да бъде определен с годишния закон за бюджета.

Поради изтичане на пленарното време, разискванията ще продължат утре, обяви председателят на Народното събрание Росен Желязков и закри заседанието. 

Водещи новини

Още новини