Поредното удължаване на бюджета скара Ваня Григорова и Добрин Иванов

  • 13 юни 2023 19:07

  • 2300
  • 3
Поредното удължаване на бюджета скара Ваня Григорова и Добрин Иванов
© Кадър: БНТ

Синдикати и работодатели влязоха в остър спор след решението за поредно удължаване на бюджета за 2022 г.

Няма как с Бюджет 2022 г. да сме адекватни на нуждите през 2023 г. и да покриваме разходите си, подчерта икономическият съветник към КТ "Подкрепа" Ваня Григорова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Бюджетът е ключов нормативен акт и той ще определи политиката на държавата за настоящата година. Неприложими са параметрите на бюджета от миналата година. Разходите са увеличени. Той е конструиран на база действащите нормативни актове. Прекомерните разходи формират и прекомерния дефицит, заяви изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов.

Удължаването на бюджета ще важи до края на юли

В бюджетът бяха заложени рекордно ниво капиталови разходи, изтъкна той.

Григорова обясни, че е невъзможно и агнето да е цяло и вълкът да е сит, както ни убеждават политиците. Това е непостижимо.

„Работодателските организации укоряваха предходното правителство заради повишаването на социалните разходи. Те трябва да се увеличават на база икономически показатели“, категоричен бе представителят на бизнеса.

„Увеличението на заплатите не е прекомерен разход, а е достойно заплащане на труда на работещите. Затова предлагаме минималната работна заплата да е около 900 лева и да се формира на база 50% от средната работна заплата“, каза синдикалистът.

„Не е нормално това, което се предложи в последните дни на кабинета за минималната работна заплата. Всяко увеличаване на работната заплата с 10 лева би означавало 50 млн. лева нов дефицит. Популизъм на синдикатите е в дома на обесения да говорят за въже. Ние говорим за полагане на усилия да постигнем целите си за 3% дефицит, а те искат да се увеличат заплатите. Трябва да свършим повече работа, вместо да увеличаваме разходите“, обясни Добрин Иванов.

По думите на Григорова, ако затегнем коланите, ще намалим покупателната способност на българите. Тя предложи да се увеличат данъците на богатите, а не да се замразяват доходите.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2300 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ева

2023.06.15 | 08:15

3
Нормалното съотношение е ср.пенсия да е над мин.р.запл.През декември бяха изравнени,но през януари с вдигане на заплатите пенсиите изостанаха значително,особено старите оенсии с ограбващия и несправедлив 1% за година стаж.
Lissa

2023.06.14 | 02:17

2
Горещи момичета ви очакват на - - - - Top24.pw

2023.06.14 | 01:24

1
Не разбрах каква е връзката между дефицита и работната заплата? Държавата събира повече данък при по-високи заплати т.е. дефицита пада. Защо бизнеса плаща минимални заплати? Нали комунизма свърши.

Добави коментар

Водещи новини