Парламентът прие на второ четене промени в Закона за електронните съобщения във връзка с нов регламент за роуминга в ЕС

  • 28 юни 2023 14:11

  • 447
  • 0
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за електронните съобщения във връзка с нов регламент за роуминга в ЕС
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за електронните съобщения във връзка с изискванията на Регламент (ЕС) 2022/612 на Европейския парламент и на Съвета от 6 април 2022 г. за роуминга в обществени мобилни съобщителни мрежи в рамките на Съюза. С този регламент се отменя предишен регламент на ЕС от 2012 г.  

Със законопроекта се правят изменения в административнонаказателни разпоредби на закона, като в разпоредбите на чл. 331, 331а и 334б се въвеждат необходимите позовавания и имуществени санкции за неизпълнение на новия регламент. 

Предвижда се на предприятие, предоставящо услугата роуминг чрез обществени електронни съобщителни мрежи, което наруши изискванията на новия регламент да се налагат имуществени санкции, които могат да достигнат от 400 000 до 2 000 000 лв. Най-ниската предвидена санкция за неизпълнение на регламента е от 10 000 до 100 000 лв.

Депутатите ратифицираха споразумение, свързано с полицейското сътрудничество в Югоизточна Европа

В доклада на парламентарната комисия по транспорт и съобщения са посочва, че нарушенията на регламента, за които са предвидени санкции в законопроекта, са с голяма степен на обществена опасност. От извършването им биха могли да настъпят вреди за множество роуминг клиенти, доколкото става въпрос за огромен пазар в рамките на ЕС. При определянето на санкциите за конкретните нарушения са съобразени оборотите на предприятията – адресати на задълженията, така че санкциите да бъдат ефективни и пропорционални и да имат възпиращ ефект.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
447 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини