Проф. Александър Маринов обясни „ала-бала с президента"

Нова тв
share

"Това, което чухме от записите, разпространени от Радостин Василев, е безпрецедентно. Шокиращо е, че една партия съзнателно се готви брутално да наруши законите", заяви в ефира на „Здравей, България” проф. Александър Маринов, съветник на премиера Гълъб Донев.

„Вижте, например, изявленията по отношенията на така наречените партньори. Г-н Николай Денков каза за Мария Габриел, че тя ще бъде взета като политически заложник”, допълни Маринов.

Според него Румен Радев не готви политически проект за местните избори.

„Не оценявам високо  аналитичните способности на Асен Василев и Кирил Петков. Това  една манипулация с цел да се подтикнат участниците в заседанието да вземат решение. Размахват се плашила и Радев е най-голямото от тях. Смятам, че един разумен човек не би си представял дори тази хипотеза да е вярна, че той ще стъпи и ще се опре на хора, които имат по 2-3 и повече мандата от партията на неговите основни опоненти през годините. Между другото президентът, откакто е на този пост, навсякъде, където ходи се  среща с кметове, независимо от коя партия са”, поясни съветникът на Донев.

Маринов каза, че истината е проста, макар и да не е приятна: "Те (Асен Василев и Кирил Петков) се бяха впили в него като пиявици по време на предизборната кампания", "изсмукали са авторитета на президента." "Ала-бала е доверието, което те получиха на тази база."

Останалата част от записа и по-скоро тяхната интерпретация Александър Маринов определи като безпрецедентна атака, като до този момент няма никакви факти, че Румен Радев възнамерява да влезе "през задния вход в политиката". Той така или иначе навсякъде се среща с кметовете, без значение от коя политическа сила са те. Това беше обяснението за слуховете покрай бъдещата кариера на кмета на Бургас Димитър Николов, един от най-успешните кметове на ГЕРБ, спряган дори като номинация за кандидат за президент.

Александър Симов (БСП): Мястото ни е само едно - яростна опозиция

На въпрос за сключена сделка за разбирателство между Радев и Гешев Александър Маринов отговори първо със смях. Дори и да имало някакво съвпадение, това не е синхрон, а съвпадение по логиката на развитие на политическите процеси. "Президентът няма нужда от подкрепата на главния прокурор", заяви Маринов.

Той няма обаче представа защо и до този момент промените в НПК, с които се въвежда механизъм за контрол и разследване на главния прокурор, не са подписани от държавния глава и не са публикувани в Държавен вестник. Всъщност Маринов заяви, че не знае дали е или не е издаден указ за тях, а и можело да има извънредни броеве на "Държавен вестник". 

Водещи новини

Още новини