В Народното събрание се разбраха за председателите на комисии

Novini.bg
share

Парламентарно представените формации постигнаха съгласие за разпределението на част от ръководствата на постоянните комисии. Договорено е то да е пропорционално на числеността на групите. Така ГЕРБ - СДСще получат седем председателски места, ПП - ДБ – шест, "Възраждане" и ДПС – по четири, БСП – две, а ИТН – едно, съобщава БНР.

От общо 25 постоянни комисии, спорове за име за председателските места в седем от тях. ПП - ДБ и ГЕРБ - СДС спорят кой да застане начело на Антикорупционната комисия, БСП искат да поеме ръководството на Комисията по труда и социалната политика, но и ГЕРБ - СДСимат желание техен представител да я оглави. ИТН са заявили председателското място в Комисията по регионално развитие, но такава претенция имат и ПП - ДБ.

За утре в 8.15 часа отново е свикан Председателски съвет за ново обсъждане. Тогава ще бъдат разпределени и зам.-председателските позиции. Очаква се утре те все пак да влязат в дневния ред, като спорните въпроси бъдат решени с гласуване в зала. 

Засега единствената комисия с гласуван председател е Правната, там начело застана Стою Стоев от ПП - ДБ. Останалите се ръководят от посочен от председателя на парламента Росен Желязков депутат, като се следва разпределението в предишното Народно събрание.

Депутатите избраха Стою Стоев за шеф на правна комисия

Парламентарните комисии са ключови, за да започне практическата законодателна дейност на депутатите.

Вече са внесени множество законопроекти, сред които и този за бюджета за тази година. Той е единственият закон, който на първо четене трябва да бъде разгледан от всички редовни (т.е. без временните) парламентарни комисии.

Водещи новини

Още новини