Въвеждане на електронен регистър на заетостта прие на първо четене парламентарната социална комисия

  • 17 май 2023 16:43

  • 456
  • 0
Въвеждане на електронен регистър на заетостта прие на първо четене парламентарната социална комисия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Да се създаде електронен регистър на заетостта, поддържан от Националната агенция за приходите, в който се вписват всички данни от трудовата книжка, а служителите да имат пълен достъп до трудовото си досие. Това се предвижда в законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има („Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“) и група народни представители, който бе приет на първо четене на заседание на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика.

Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има обясни, че с предложените промени се въвежда електронен регистър на заетостта с единен електронен запис, където да се съхраняват всички данни, които в момента се съхраняват в трудовата книжка. По думите му разликите от предния път са, че са отразили бележките, или поне част от тях, както споменати от дискусията в комисия, така и изпратени становища на социалните партньори, на Министерството на труда и социалната политика. 

Основната промяна по същество е, че както бяха изразени резерви, че Агенцията по заетостта е най-подходящото място, в текущия проект Национална агенция за приходите е посочена като органа, който води този регистър, уточни Божанов. Той отбеляза, че прагматичният аргумент за това е, че там отиват уведомленията за сключени трудови договори, предаде БТА.

Държавната електронна идентификация от МВР да премине към Министерството на електронното управление, предлагат от ПП-ДБ

Данните, които към момента се подават към Националната агенция за приходите, ще бъдат подавани автоматично към регистъра на заетостта, без да се въвеждат нови изисквания за обявяване на правоотношения, пише в мотивите към законопроекта. Въвежда се възможност за обявяване на правоотношенията директно към регистъра в НАП, като двата режима ще съществуват паралелно, поради необходимостта част от данните да са налични и на двете места. В дългосрочен план следва да се премине към превръщане на регистъра на заетостта в единна входна точка за обявяване на правоотношения. 

В преходния период, след изграждането на регистъра, се предвижда работодателите да сканират и изпращат трудовите книжки на служителите си до НАП, която да организира въвеждането им в структуриран вид. Първоначално регистърът на заетостта се попълва на база на наличните данни в базите данни на НОИ. В този период работодателите вписват данните в регистъра, а не в трудовата книжка, пише още в мотивите. 

Константин Тодоров
456 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини