Илхан Кючюк започва междупартийна инициатива в подкрепа на Христо Грозев

share

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк инициира събиране на подписи в Европейския парламент и започва междупартийна инициатива в подкрепа на разследващия журналист Христо Грозев, съобщиха от пресофиса на българския евродепутат.

Оттам информираха, че Кючюк призовава за общоевропейска защита на журналиста Христо Грозев и изпраща писмени въпроси до Върховния представител на Европейския съюз Жозеп Борел.

В писмото се посочва, че освен с разследването на отравянето на опозиционера Алексей Навални, Грозев е и най-известният български журналист в Украйна, който е доказал с работата си, че може да разкрива и изобличава коварствата на руските спецслужби.

„Новината за издирването на журналиста, носител на наградата за разследваща журналистика The European Press Prize поставя редица въпроси, които пряко и косвено засягат сигурността на европейските граждани", пише евродепутатът.

В писмото си евродепутатът настоява за отговори на въпросите: Ще осъди ли върховният представител (ВП) на ЕС категорично обявената от Руската федерация мярка срещу разследващия журналист Христо Грозев и ще поиска ли нейното премахване веднага?; Как ЕС смята да осигури на Грозев и други независими журналисти, издирвани от Руската федерация, необходимата защита?; Как ВП смята да гарантира, че подобно нарушение на човешките права и свободи спрямо други европейски граждани ще бъде предотвратено в бъдеще?

Христо Грозев: Страхувам се от убийство или отвличане

 

Водещи новини

Още новини