ДПС депутати говорят на турски в парламента

Булфото
share

В кулоарите на парламента сутрин "мерхаба" (здравей) или "гю найдън" (добро утро) е обичаен поздрав между депутатите от ДПС, за които турският е майчин език, пише "Труд".

Някои от избраниците от партията на Ахмед Доган в личните си разговори "минават" на турски, свидетелстват техни колеги от всички цветове. Това обаче се правело само в частно общуване.

Най-често "улавян" из кулоарите в реплики на турски е дългогодишният избраник и зам.-шеф на ДПС Юнал Лютфи. Дори понякога говори на български и турски едновременно. Но като международник, който владее английски и френски, Лютфи често използва в речта си и цитати на езиците на Балзак и макар по-рядко, на Шекспир.

Депутатите от Кърджали Резми Осман и Юнал Тасим също понякога ползват майчин език с колеги. Макар и рядко, един от най-добрите оратори на книжовен български език в Народното събрание - заместникът на Доган Лютви Местан, също е чуван да разговаря на турски. Това важи и за повечето от групата, а и техни съпартийци от български произход ги разбират - например Йордан Цонев.

Повечето избраници от другите партии не се впечатляват от чуждата реч и не им пречи. От БСП и десницата отказаха официален коментар.

"Не виждам нищо смущаващо, никой от ДПС не си позволява да говори на чужд език официално", декларира лидерът на РЗС Яне Янев. И попита ще бъде ли нередно, ако депутати си говорят на кафе на английски, арменски или иврит.

"Да, говорят на турски и това възмущава много колеги", сподели обратна позиция зам.-председателят на "Атака" Десислав Чуколов. Според него чуждата реч в рамките на Народното събрание е нередна, макар и само в кулоарите.

Водещи новини

Още новини