Кирил Петков за дипломатите: Това бе един дълъг процес, започнал още през март

bulphoto (архив)
share

„Това бе един дълъг процес, започнал още през март. Две неща излязох – че това е дълъг процес и че доста служби бяха включени в това“, заяви премиерът в оставка Кирил Петков след засекретеното заседание в Народното събрание (НС), където трябваше да стане ясно кой е взел решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати от България.

Той допълни, че ние не сме в нормална ситуация, визирайки войната в Украйна. 

"Другото, което стана ясно е, че всички се фокусираха върху 70 дипломати, които си тръгват. Но руското посолство имат над 40 служители“, посочи Петков.

Петков: Решението за изгонването на руските дипломати не е мое

Той допълни, че се е изяснило каква е ролята му в решението:

„Много ясно беше докладвано, че аз, като министър-председател, съм оглавявал Съвета за сигурност, но реално отделните доклади, има 3 доклада на ДАНС, има доклад от МВнР, който е свикан на база на междуведомствена група. Има оперативно заседание на Министерски съвет, където това е дискутирано. Има един много дълъг процес, който се е случвал и който завърши с това Министерство на външните работи да направи отзоваването във вчерашния ден“.

Идеята за еднолично решение беше поредният опит за политически маневри, добави Петков.

"Аз се надявам, че след днешното изслушване, понеже изслушахме всичките служби и всички потвърдихме едно и също, това, което в момента ви казвам – че реално всички депутати можаха да се запознаят с това", отбеляза още Кирил Петков. 

Петков коментира и решението на БСП да не подкрепи нов кабинет на ПП в рамките на това НС. „За тия решения винаги утрото е по-мъдро от вечерта“, лаконично каза Петков.

Водещи новини

Още новини