Деница Сачева: Има много неясноти около антикризисните мерки на правителството

БНТ
share

Нека първо да чуем какви са мерките. Вчера бяха анонсирани 14 антикризисни мерки, а бяха представени седем. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от ГЕРБ и бивш министър на труда и социалната политика Деница Сачева в отговор на въпрос как оценява обсъждания от управляващата коалиция антикризисен пакет за 2 млрд. лева.

Всичко по темата:
Антикризисните мерки на кабинета Петков 154

Мярката, свързана с пенсиите, очевидно още не е ясно каква е. Това, което чухме, е различните политически партии да се стремят да получат дивиденти от обявяването на мерките, добави тя.

Много са неяснотите около тези мерки, а начинът, по който се обявяват, е абсурден. И макар че се наричат антиинфлационни мерки, изглежда, че те ще са проинфлационни, подчерта Сачева.

Тя коментира и намеренията на управляващите за преизчисление на пенсиите.

Това правителство харчи изключително много средства, взема по половин милиард лева заем на седмица. Друг е въпросът дали това е разумна политика в дългосрочен план. Говорим за нови 6,5 млрд. лева, които да бъдат харчени в българската пенсионна система. Аз не виждам в момента да има такива числа в Министерството на финансите. Не съм сигурна, че ще можем да си го позволим, посочи бившият социален министър.

Коалицията обсъжда антикризисните мерки

По думите на депутата от ГЕРБ моделът за индексиране на пенсиите трябва да бъде направен заедно с опозицията.

Що се отнася до най-бедните, досега трябваше да бъде разработена социална помощ, която да бъде получавана от 1 юни, каза оше Деница Сачева.

Тя определи анонсираните досега антикризисни мерки с думите "нещо като дървено желязо".

Всичко по темата:
Антикризисните мерки на кабинета Петков 154

Водещи новини

Още новини