Създава се временна парламентарна комисия за промени в конституцията

Булфото (архив)
share

Обявявам, че беше внесено днес предложение от управляващата коалиция предложение за създаване на временна комисия, която да обсъди възможните промени в конституцията, свързани със съдебната реформа, върховенството на правото и други теми. Целта на тази комисия е да бъде временна комисия, в която на паритетни начала всички партии в парламента да излъчат представители и да проведем широк дебат за това какви промени в конституцията те биха подкрепили. Това заяви на брифинг от НС Христо Иванов от ДБ.

Целта е да се събере конституционно мнозинство. По думите му това е много важно да се случи преди избора на ВСС. Той определи реформите като неизбежни.

Препоръките от Венецианската комисия са да се създаде мнозинство в съдийската колегия на съдии, избрани от съдии, а в прокурорската колегия да има мнозинство представители, които да не са от прокуратурата.

От „Възраждане“ се оплакаха от цензура, искат заседанията на работната група за зеления сертификат да бъдат излъчвани на живо

Иванов очаква да има интересен дебат „Той ще се случи публично и прозрачно, за да видят всички кой къде седи. Очаквам общественото мнение да повлияе на политическите формации“.

Лидерът на „Да България“ благодари на Ива Митева и Атанас Славов за работата и по темата. Той каза, че ще се потърси подкрепа от всички политически сили, включително и тези извън парламентарното мнозинство.

Водещи новини

Още новини