Христо Иванов: Съдебната власт трябва да се освобождава от гнили ябълки

  • 20 януари 2022 08:36

  • 1215
  • 34
© Кадър БНТ

С удовлетворение мога да констатирам, че президентът акцентира и изведе пред скоби съдебната реформа. Това беше навременно напомняне за мнозинството, че трябва да започнем със закони, свързани със съдебната реформа, но и усилия за намиране на конституционно мнозинство. Това заяви Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския от ДБ в студиото на сутрешния блок на БНТ.

Ключовото нещо според него са политическите усилия за формиране на парламентарно мнозинство от 2/3: “Изборът на парламентарна квота за ВСС става с 2/3. Същото мнозинство е необходимо и за избор на инспекторат към ВСС. Това е и мнозинството, което трябва да промени структурно ВСС преди новият състав да бъде избран”. Той припомни, че за управляващите и опозицията преструктурирането на ВСС е неизбежно, защото са го записали в програмите си. Иванов беше категоричен, че преструктурирането трябва да се случи преди избора на нов състав на ВСС.

“Трябва да започнем с промени в ЗСВ и да ликвидираме Специализираната прокуратура. Трябва да съставим една временна комисия за обсъждане на необходимите промени в конституцията, свързани със съдебната власт”, заяви съпредседателят на ДБ.

Според него международният стандарт изисква да има мнозинство на съдии, избрани от съдии, като се запази някаква парламентарна квота. Обратно, няма прокурорско самоуправление, защото няма такъв принцип. По тази логика не може да им разговор за отчетност на главния прокурор, тъй като той председателства колегия от негови подчинени: “Ние трябва да въведем мнозинство в прокурорската колегия, избрано от парламента, за да бъдат независими от главния прокурор и да могат да го контролират”.

Ясен Тодоров: Мит е, че над главния прокурор е само Господ

По думите му тази реформа е абсолютно наложителна, за да отговорим на международните стандарти. Иванов предлага комисията за промени в конституцията да започне с формиране на ангажименти на базата на изказванията на политиците по темата съдебна реформа.

Той очаква подкрепа за такива реформи за дойде от ГЕРБ и ДПС. Ако тя не се случи според него ще има международни санкции над страната ни. Според него тези промени не изискват свикване на ВНС: “Разделението на ВСС на две квоти е допустимо. Ако се придържаме към тази концепция, може да направим съдебна реформа”.

Местните зависимости се преодоляват с независима прокуратура по думите на Иванов: “Съдебната власт трябва да се освобождава от гнили ябълки”.

“Ние трябва да потърсим отговорност от главния прокурор, но и от предишните, за д се види, че отговорност се носи. После следва модернизацията, която ще включва и сериозни кадрови промени. Гнилите ябълки трябва да си тръгнат от съдебната власт. Това е дълъг процес, но той е безалтернативен”, коментира Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския.

Той каза, че е получил много номинации за лидер на “Да, България” от първичните структури и ако се наложи, отново ще поеме този пост.

Теодора Александрова
1215 34

Свързани новини

Коментари 34

Добави коментар
Валери

2022.01.23 | 15:04

34
Иванов е пряко зависим от олигарха Иво Прокопиев.
Коко

2022.01.22 | 20:40

33
Ицо, Ицооооо…Много си прост…
†Змeй Гopянин❤Wien=Лъв: uni.su/A5nR7K

2022.01.21 | 04:37

32
☠Циганин-сводник=гнусна хиена: uni.su/ZAgBMo ☞Ето какво съм приготвил за мангалите-сводници: uni.su/DvASk0 ☞В един хубав ден, ще изляза на лов за сводници и уловът ми ще изглежда ето така: uni.su/hwKlOp ☞Ще седна на софрата и ще се наслаждавам на сеченето и набиването на мангалите-сводници на колове ето така: uni.su/4HcBId ☞Турчеещите се мангали-българомразци и сводници надръвника: uni.su/sh6Vd7 ♥Кoзият рoг: uni.su/fnabHz ☞Пoд Игoто 1952: uni.su/EuHIfV ☞Време Разделно: Е1: uni.su/CVMTqR Е2: uni.su/3rCK75 ♥Даваш ли даваш Балканджи Йово: uni.su/glIQ9R ♥Кой уши байрака: uni.su/aVgEzK ♥БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE: uni.su/FmnNHr ♥България над всичко! ✞Амин✞
☠Мордор-унищожителя на сводници☠

2022.01.21 | 04:35

31
☞Престъпна група се вихри в родната Teмидa: ПPOKYPOP Aнгел Kънев рекетирал бизнесмени по поръчка!: uni.su/kC8Np7 ☞ОПГ в Темида: ПPOKYPOP рекетирал бизнесмени по поръчка? Aнгел Kънев движи с лична охрана и демонстрира живот на милионер!: uni.su/Oq0t9K ☞За ПPOKYPOPA Pокфелер, къртиците, мишките и плъховете: uni.su/ja5z9q ☞Контрабандист заковава ПPOKYPOP-CВOДНИК: uni.su/2vqo0V
☠Мордор-унищожителя на сводници☠

2022.01.21 | 04:29

30
В БГ-ПPOKYPATYPATA са назначени САМО и ЕДИНСТВЕНО партийни герберастки кадри, които са полагали тайна клетва за вярност (омерта) на олигархията. Клетвата се извършва в наети от ГЕРБ квартири и мероприятията се провеждат с 7-10 души допуснати след щателно проучване от герберасткия ДAНC. Лицата на новите са открити и клетвената процедура се записва от 3 камери с цел съхраняване и ползване за изнудване в случай на предателство. Лицата на приемащите клвтвата са покрити с маски.
☠Мордор-унищожителя на сводници☠

2022.01.21 | 04:27

29
ПPOKYPOPCKИTЕ свидетели, в по-вечето случай, са престъпници заставени да лъжесвидетелстват.
☠Мордор-унищожителя на сводници☠

2022.01.21 | 04:21

28
БГ- ПPOKYPATYPATA е фирма за опаткване на посочените от властта, прикриване на извършителите и събиране на подкупи.
☠Мордор-унищожителя на сводници☠

2022.01.21 | 04:19

27
ПPOKYPATYPATA е важно звено в организираната престъпност.
ஜ☺Maгдaлeнa Taшeвa☺ஜ

2022.01.21 | 04:17

26
TЪПИ AЛЧНИ OBЦE! Caнирaйтe за да ocтaнете бeз жилища!: uni.su/gpOxKd

2022.01.20 | 23:23

25
Първо трябва да се освободи от гнили намерения.

Добави коментар

Водещи новини