Тотю Младенов: Въпреки кризата, заплатите растат

Булфото
share

Към вчерашния ден 890 молби за еднократна помощ от 325 лв. са подадени за цялата Пернишка област. Социалните работници ги обработват и скоро ще кажем кога точно парите ще бъдат преведени.

Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Той намекна, че тази помощ може да бъде увеличена. "В момента се правят изчисления и решението ще бъде взето на утрешното заседание на правителството", каза Младенов. Той обясни, че тези пари се дават, за да могат хората да покрият най-спешните си нужди. Министърът каза, че ще бъде направено всичко възможно помощите да бъдат раздадени до края на тази седмица.

"В момента се правят огледи на засегнатите от земетресението къщи. Едната помощ ще бъде за възстановяване на къщите, а другата част от парите ще бъде за покриване на най-неотложните нужди. Смятаме, че трябва да бъдат подпомогнати всички пострадали от труса", заяви социалният министър. Той уточни, че е говорил с българския еврокомисар Кристалина Георгиева и с министъра по управление на евросредствата Томислав Дончев и изрази надежда, че за възстановяването ще бъдат отпуснати европейски пари.

Запитан дали заплатите на социалните работници ще бъдат увеличени, Младенов отговори, че още в началото на мандата възнагражденията им са били ниски. Той съобщи, че е разговарял с финансовия министър Симеон Дянков за "леко" увеличение на заплатите. Социалният министър увери, че условията на труд на социалните работници ще бъдат подобрени.

Тотю Младенов каза, че 730 000 души ще получат увеличение на пенсиите за старост и за инвалидност. "Вдигнахме и вдовишките добавки. В състояние на криза това успяхме да направим. За първите три месеца има повече приходи от планираните в Държавното обществено осигуряване. Ако това продължава така, от 1 юли догодина можем да увеличим с малко пенсиите. Въпреки кризата, заплатите растат. От тази година минимум с 20 лв. ще се увеличава минималната работна заплата. Стремим се да защитим най-ниските доходи. Бизнесът също има ангажимент да осигури достойно заплащане на хората, за да ги задържи", каза още министърът на труда и социалната политика.

Водещи новини

Още новини