Карадайъ обяви при какви условия ДПС ще подкрепи правителство на Слави Трифонов

share

Прочитът на изборните резултати за втори път показва, че избирателят очаква да има диалог между политическите партии в Народното събрание и по този начин да се решават проблемите. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ след консултациите при държавния глава Румен Радев.

Можем да кажем, че днес има добра основа за диалог. Всички политически партии в Народното събрание трябва да подходят с отговорност и тази добра основа за диалог да не се минира, а да се възполваме от тази ситуация и да произведем ясни национални приоритети на база партийните си приоритети, да има ясна програма с ясни срокове за изпълнение за следващото правителство и оттам нататък да се търси подкрепа за такова правителство, заяви Карадайъ.

Радев към ДПС: Този път формулата за съставяне на правителство е различна

В отговор на въпрос ще подкрепи ли ДПС правителство на Слави Трифонов и ще искат ли от Движението свои министри в кабинет на "Има такъв народ", Мустафа Карадайъ посочи: "Няма да даваме безусловна подкрепа. Възстановяване на нормалността и възстановяване на демокрацията са условия, от които ние няма как да отстъпим. И второто, което би трябвало да се произведе в диалог, това е програма за ускорено икономическо развитие на страната. Отговорността се носи от политическите партии, които подкрепят програмата. Персоналният състав също не е маловажен, но той е второстепенен, той е последващ ефект".

Възстановяването на демокрацията не може да се случи чрез недемократични методи и инструменти. Демонтажът на порочния модел не може да се случи със същия модел, каза още председателят на ПГ на ДПС.

По-рано днес президентът проведе консултации и с представители на парламентарните групи на "Има такъв народ", "БСП за България" и "Демократична България". От ПГ на "ГЕРБ - СДС" отказаха да се явят на консултациите при държавния глава.

От ГЕРБ няма да отидат на консултации при президента: За нас е чест да нямаме нищо общо!

Водещи новини

Още новини