ГЕРБ предупреди за поразиите на Демократична България: Ресурсите на олигархията и мафията ще се освободят

Фейсбук
share

Новите промени в съдебната власт са повече от скандални и нарушават принципа на разделение на властите. За това предупредиха от ГЕРБ във връзка с внесените предложения на Демократична България (ДБ) за закриване на специализираните съдилища и прокуратури. Законопроектът бе приет на правна комисия изненадващо, което доведе до протест на засегнатите страни.

Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС пък предупреди, че това ще доведе до сериозни проблеми, като знакови дела могат да се върнат в начална фаза и да отидат на първа инстанция в районните съдилища.

"Тези промени дойдоха тотално на тъмно", заяви той. 

"Буквално за една нощ ДБ внесоха тези промени. Това е пряка намеса в разделението на властите", подчерта още той.

И отбеляза, че не са били изслушани всички страни по темата, не е имало становища на професионалните организации, а освен това промените са в разрез с насоките на Европейската комисия.

Прокурорската колегия предупреди, че има риск от прекратяване на производства и избягване на наказателна отговорност

Георг Георгиев посочи, че създаването на спецсъдилищата и прокуратурите е било по препоръките в доклада по механизма за сътрудничество и проверка. Той запита защо Христо Иванов, който се е явявал като най-големия стожер и радетел на независимата съдебна система, сега участва в инициирането на тези промени, които ще доведат до това:

"Ресурсите на олигархията и мафията просто да се освободят, защото с елиминирането на КОНПИ това ще стане. Запорирано имущество за над 3 млрд. лв. ще бъде освободено. И то ще се върне в ръцете на тези, които не могат да докажат произхода на тези средства".

Водещи новини

Още новини