Теменужка Петкова: Диверсификация на газ е мечта от години на България

Кадър - БНТ
share

В около пет селища в Община Своге текат дейности по възстановяване на захранването с ел. енергия. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на БНТ.

"Вие знаете, че в резултат на усложнената метеорологична обстановка имаше известни проблеми, свързани с електрозахранването в отделни територии на страната. На територията на общините Видин, Враца, Монтана, София - област. Към настоящия момент електрическото захранване е възстановено навсякъде. Единствено на територията на община Своге са налице около пет селища, в които все още текат дейности по възстановяване на захранването с ел. енергия", заяви още Теменужка Петкова.

Министърът поясни, че по отношение на енергийната инфраструктура, са били причинени щети вследствие на лошото време. "Имаше счупени стълбове, прекъснати електропроводи. Всичко това разбира се, има своето финансово изражение", допълни още Петкова.

По думите ѝ що се отнася до газопровода Гърция - България нито за миг не са спирали потоците природен газ в посока Гърция. "Там ставаше дума за едно отклонение от газопровода към един частен обект, една метан станция. За радост и там нещата се развиха добре. Бяха предприети съответно превантивни мерки и не се стигна до никакво усложнение. По отношение на нашата газопреносна инфраструктура имаше потенциален риск от проблем на територията на град Нови Искър. Той беше свързан с покачване нивото на река Блато. Това наложи да бъде изключено електрическото захранване превантивно на нашата газоразпределителна станция там. Всичко беше възстановено в рамките на часове", допълни още министър Петкова.

Теменужка Петкова обясни пред депутатите работи ли се адекватно

По думите ѝ няма голяма разлика между потреблението преди и след пандемията, тъй като хората вместо в офиса, работят от домовете си.    

"Това България да има диверсификация на своя газ е мечта от години, а когато се случи, има недоверие. Можем да представим плащания и договори. Това, което сме направили, е факт. "Булгаргаз" има договор за 25 години с азербайджанската газова компания. Този договор предвижда да се доставят по 1 млрд. куб. метра газ годишно", каза Петкова.

По думите ѝ българите не трябва да се притесняват за електропреносната мрежа у нас, защото тя е стабилна.

Водещи новини

Още новини