Теменужка Петкова: Преходът към безкарбонова енергетика трябва да бъде направен плавно и справедливо

15 ноември 2020 18:20

Теменужка Петкова:  Преходът към безкарбонова енергетика трябва да бъде направен плавно и справедливо
© Канал 3
1314 2

Строежът на Седми блок в Козлодуй е за продължаване на диверсификацията на енергийните източници у нас. Срокът за доклада е 31 януари 2021. Това заяви енергийният министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по в предаването "Беновска пита" по Канал 3.

Министърът на енергетиката отбеляза, че премахването на "студения резерв" досегашното му изражение е по препоръка на Европейската комисия.

При необходимост от допълнителни количества електроенергия, ЕСО определя количеството студен резерв, което трябва да се предостави. По закон той трябва да произлезе от най-голямата топлоцентрала, която към момента е ТЕЦ "Марица-изток 2".

"Енергетиката е структуроопределящ отрасъл с огромно значение за България. За нас са важни централите на въглища. В България преходът към безкарбонова енергетика трябва да бъде направен плавно и справедливо.

Депутатите решиха студеният резерв да идва само от държавната ТЕЦ "Марица-изток 2"

"Дългосрочният план на правителството има за цел да възстанови икономиката, но и тя да се развива устойчиво десетилетия напред", подчерта Петкова.

Той е първа крачка за нисковъглеродна икономика. Постарахме се да гарантираме растеж и добавена стойност в бъдеще. 37% от средствата ще са за стълба "Зелена България". 3 милиарада лева ще бъдат отделени за енергийна ефективност. По отношение на либерализацията на пазара на ток за стопанските субекти, Петкова отбеляза, че от 1 октомври всички стопански субекти са на свободния пазар.

"Преместили са се 15%, а останалите са служебно разпределени. От 1 юни 2021 отпада административната санкция по отношение на цената на електроенергията", уточни тя.

Мая Йорданова
1314 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.11.15 | 21:45

1
Справедливо викаш а защо в Мини Марица изток взимат заплати над 4 бон без да са ги изработили реално и аз искам така.
Петър Динев

2020.11.16 | 18:22

2
Взимат ама на куково лято.По 1000лв,взимат с зор.

Добави коментар

Водещи новини