Цветанов и Игаш очакват влизане в Шенген септември

Интернет
share

За нас е важно, и това, към което се стремим, е че България и Румъния са изпълнили критериите за присъединяване.

Надявам се, че до септември ще бъде взето и политическото решение на Съвета на министрите на вътрешните работи на ЕС за окончателните данни за присъединяване.

Това каза на пресконференция в МВР вътрешният министър Цветан Цветанов във връзка с информацията за поетапно присъединяване на България и Румъния, по идея на Франция на среща с румънския си колега Траян Константин Игаш.

„Не бих искал в момента да говорим за различни решения от това, което ще бъде взето на Съвета, но мога да ви кажа, че при тези решения се търси консенсус от всички 27 държави, които гласуват. За нас е важно да има пълен консенсус за постигнатото от България и Румъния и да бъдем оценявани по досегашните критерии за всяка страна, която до момента се е присъединили към зоната”, коментира вътрешният министър.

Румънският му колега Траян Константин Игаш допълни, че е сигурен, че през септември ще се вземе най-коректното решение. „Не е моментът да се взима предвид това, което се говори за поетапно присъединяване”, каза той.

Игаш призова всички, съмняващи се във включването на България и Румъния към Шенгенската зона, да обяснят защо.

„Вярвам, че до края на 2011 г. ще влезем в Шенген. Говорим за солидарност и респект между страните-членки на ЕС. Румъния и България чакат своя респект от тяхна страна”, допълни румънският вътрешен министър.

Водещи новини

Още новини