Бойко Борисов: Хората зад проекта АЕЦ "Белене" ще бъдат дадени на прокурор

share

33 години от старта на строежа на АЕЦ „Белене“ в момента там има само един гьол. Това заяви в предаването Панорама по БНТ премиерът Бойко Борисов. Има една дупка и много похарчени пари, затова рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинения. Най-важното при подобни проекти са публичните и прозрачни конкурси, но още тогава са направени най-големите трикове, убеден е премиерът.

Най-големите нарушения са, че при вече изградена до покрив централа с платено оборудване, се взема решение да бъде продължено строителството. Тогава няма конкурси нито за технология, нито за строители, мотивира се Борисов. Решава се обаче, че има по-модерна технология. Вместо да се направи нов конкурс, те решават да вземат огромен кредит от половин милиард, разрушават това, което е направено и започват нещо ново, каза Борисов.

БСП не са искали да строят АЕЦ „Белене“, убеден е премиерът и като доказателство за думите си припомни, че още през 2006 г е сключен договора за строителството на централата. Двете страни тогава си дават една година за подписване на истинския договор с цена и ескалация. Ако БСП са искали да строят централата, 2007 г. при заложени средства в бюджета на Русия от 3 млрд евро,  към 2009г щяха да са вдигнали 15-20 м., убеден е Борисов.

Средствата посочени като цена на АЕЦ „Белене“ от 6,3 млрд евро не са били в бюджета. Трябвало е да вземем заем за това, а 10 % лихва са 600 млн. евро на година, изчисли Борисов. За седем години цената ще достигне още 9 млрд лв, допълнително трябва да се предвиди 1 млрд за електропреносната система, тъй като тям няма опъната една жица, добави премиерът. Така общата сума трябваше да набъбне на повече от 20 млрд евро, категоричен е Борисов. Не казах стоп на проекта през 2009 г. тъй като мислех, че можем да направим диверсификацията, обясни той.

Бойко Борисов разясни предложението реактора предвиден за Белене да бъде изграден като седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ с мотива, че там е изградена цялата необходима инфраструктура, има електропреносна мрежа и площадка за ядрените отпадъци. Пети и шести реактор са жизненоважни за българската икономика, седмият реактор е изключително важен след 20 г., когато животът на пети и шести тръгва да изтича, изчисли Борисов.

Този, който направи АЕЦ „Белене“ ще заличи България завинаги, защото ако се случи трагедия подобна на Фукушима страната ще плаща всички финансови претенции, предявени от страните в ЕС. Така той отговори на призивите следващите правителства да рестартират проекта.

По отношение на газовите договори Борисов каза, че „Южен поток“ и „Набуко“ са стратегически проекти за България. "Зариваме една тръба под земята и всяка година ще вземаме такса", посочи премиерът. Русия печели по 1,2 млрд годишно от търговията с газ, разкри Борисов.

Във връзка с бъдещия проект на газова централа в Белене той каза, че ще бъде хубаво да се изгради голяма мощност в района, тъй като ще помогне за преодоляване на безработицата. По изчисления тази централа днес е скъпа, призна Борисов, но уточни, че страната предлага само терен. Който иска да дойде да я построи, но без участие на държавата, уточни Борисов. Ако се намери инвеститор, това няма да означава, че ще изкупуваме електроенергия произведена от тази централа, добави премиерът.

По-големият проблем според Борисов е наличието на 770 000 панелни жилища, които не са санирани. Те ще станат в един момент опасни и трябва да бъдат съборени. Ако се реновират разходите ще паднат с 30%, изчисли премиерът.

Водещи новини

Още новини