Делян Добрев: Преговаряме с Русия за намаляване на газа още от първи април

share

Имаме най-мощното оръжие за подкрепа на малките и средните фирми – парите на европейския данъкоплатец, над един милиард евро. Това заяви пред БТВ номинираният за министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Средствата ще бъдат дадени или като безвъзмездна помощ или нисколихвени кредити. Чувствам се уверен, че ще се справя с ОП “Конкурентноспособност“, каза Добрев и уточни, че до края на тази година трябва да бъдат прехвърлени от държавните сметки към фирмите между 850 млн. лв и 1 млрд. лв. Създадохме изискването за капитал от 2 лв при създаването на фирмите, така че се стремим да облекчаваме условията.

По отношение на предложението за начина, по който му е предложено да оглави министерството, Добрев съобщи, че е разговарял с Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Симеон Дянков. Не мога да коментирам мотивите на премиера, той взема решенията, а не съм бил и свидетел за начина, по който се стигна до отстраняването на Трайчо Трайков, коментира номинираният за министър. Говорих с Трайчо Трайков през нощта, но той изглеждаше незаинтересуван от това, което му казвам и не ми каза, че му е поискана оставката, сподели Добрев.

Не държа особено на тази работа и я поемам като отговорност, а не като фикс идея да се запазя на поста. Ще обърна достатъчно внимание на икономиката, която е далеч по-важна тема от интерконекторните връзки, сподели Добрев. Завършил съм в САЩ и не съм поредната калинка в управлението. Много е неприятно да чета подобни коментари по форумите, оплака се Добрев. Не съм сигурен, че ако се върна пет години назад, бих избрал същия път. Ненадейно навлязох в политиката, след като областният координатор на ГЕРБ в Хасково ми предложи да се кандидатирам за евродепутат. Аз бързо се съгласих без да си давам сметка, че това ще промени живота ми. Бях първа резерва, след това бях общински съветник, мажоритарен депутат, зам.-министър и сега министър, сподели Добрев. Най-тежкият ресор е енергетиката и дори се притеснявах, когато станах зам.-министър, призна Добрев.

Дано успеем да намалим цената на природния газ и да бъде направена  отстъпка от 15%, пожела си Делян Добрев. Той разкри, че преговорите с руската страна се водят през тази седмица и според плановете се предвижда намалението да стане факт още от първи април. Това означава, че повишението на цената на парното няма да бъде повишено толкова, колкото предвиди ДКЕВР, убеден е номинираният за министър. Той обаче отказа да разкрие повече подробности.

Българо-руски проект за АЕЦ „Белене“ няма да има, има други варианти за атомната енергетика, уточни Делян Добрев. Можем да продадем реактора на други държави, прогнозира номинираният за министър. Има вариант, в който реакторът за АЕЦ „Белене“ да бъде монтиран в АЕЦ „Козлодуй“ като седми блок. Дали ще изберем да построим реактор в Козлодуй и дали ще имаме пазари след седем-осем години все още не е ясно, изтъкна Добрев. До края на този месец, когато изтича срока за разговорите с руската страна няма да имаме завършен анализ от HSBS. Необходимо е решението да бъде поставено на обществено обсъждане. Трябва да се направи промяна в законодателството, която да позволи да бъде поставен въпрос за референдум конкретно за изграждането на АЕЦ „Белене“, препоръча Добрев.

Картелните споразумения вредят на цялата икономика, коментира случая с цените на горивата Делян Добрев.

Водещи новини

Още новини