Бивш военен министър: С F-16 купуваме 50% повече от "Грипен"

gettyimages
share

Разговорът за изтребителите в голяма степен е политически.

Това каза в интервю за БНР бившият военен министър Тодор Тагарев. “Въпросът не е коя държава да изберем. Въпросът е какви задачи имаме да решаваме, какви ще бъдат операциите, с кой ще изпълняваме тези задача, кой ще готви нашите пилоти, за да бъде боеспособна авиацията ни. Тогава вече има разлика между двата избора – САЩ и Швеция, и САЩ категорично надделяват“, коментира той избора на нов боен самолет за Военновъздушните сили.

Според него САЩ няма да направят за нас някакви големи отстъпки. Тагарев не е съгласен, че предпочитаната от президента платформа е по-добра: „Ние гледаме нещо много по-голямо, отколкото са характеристиките на една платформа“.

Според експерта F-16 е по-добрият от „Грипен“. „Това са самолети от един клас. F-16 е с електроника, която е при самолети от пето поколение. Той е по-мощен, има повече въоръжение. Има много по-голям боен радиус, възможност за поразяване на цели от голямо разстояние. Той превъзхожда с часовете, които може да лети – той е с 50% по-голям живот. С F-16 купуваме 50% повече. От друга страна той е по-скъп като начална цена и в процеса на експлоатация. Но трябва да съпоставяме ефективност, продължителност на експлоатация, цена и тогава да взимаме решението“, каза още бившият министър на отбраната.

Тодор Тагарев е категоричен, че политиците трябва да излязат от рамките за финансовите параметри и да погледнат по-широко. Той постави въпроса дали няма да е по-изгодно наведнъж да се поръчат 14 или 16 самолета. Според него по този начин ще получим повече предимства. 

Водещи новини

Още новини